Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeuw verdachte bij megazitting Den Haag

Toegevoegd: 25-03-2011, 17.45 uur
Door: Roland de Jong

MELISKERKE - De officier van justitie in Den Haag heeft de afgelopen week tijdens een zogenaamde mega-zitting tegen tien verdachten gevangenisstraffen en tegen drie verdachten werkstraffen geëist. Onder de verdachten was ook iemand uit Meliskerke.

De twaalf andere verdachten waren afkomstig uit Zoetermeer, Dordrecht, Rotterdam, Delft, Den Haag, Meliskerke, Apeldoorn en Hoorn. Ze moesten voorkomen op verdenking van een reeks van misdrijven. De twee hoofdverdachten, een 37-jarige Zoetermeerder en een 34-jarige man uit Dordrecht, worden verdacht van witwassen, afpersing, diefstal met geweld, voorbereidingshandelingen voor drugshandel en het voorbereiden van overvallen op onder andere een postkantoor en een geldtransport.


Daarnaast worden ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie die in 2009 en 2010 verschillende misdrijven pleegde. De elf overige verdachten waren hen hier volgens het OM op allerlei manieren behulpzaam bij. De 37-jarige verdachte uit Zoetermeer hoorde een gevangenisstraf van zeven jaar tegen zich eisen. Zijn 34-jarige medeverdachte moet als het aan de officier van justitie ligt voor zes jaar de gevangenis is.

De eisen tegen de overige verdachten variëren van drie jaar gevangenisstraf tot eisen gelijk aan het voorarrest. En drie verdachten hoorden een werkstraf tegen zich eisen.

Start grootschalig onderzoek
Het onderzoek naar de criminele organisatie startte in het voorjaar van 2009 nadat de Boven Regionale Recherche (BRR) via de Regionale Criminele Inlichtingen Eenheid informatie had ontvangen dat twee personen overvallen op hennepkwekers zouden plegen. Het ging om een 37-jarige man uit Zoetermeer en een 34-jarige man uit Dordrecht.

Tijdens het opsporingsonderzoek kwamen er veel strafbare feiten naar voren. Van diefstallen van auto's en kentekenplaten tot voorbereidingshandelingen voor overvallen en drugshandel. Zo ontdekte de BRR dat de 37-jarige hoofdverdachte contacten onderhield met twee mannen die via de Antwerpse haven tientallen kilo's cocaïne invoerden. Deze twee personen werden aangehouden en zijn inmiddels voor de rechter gebracht en veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4,5 jaar en 3 jaar. Ook andere personen kwamen tijdens het onderzoek in beeld en werden gefaseerd aangehouden.

De 37-jarige Zoetermeerder en de 34-jarige man uit Dordrecht zijn uiteindelijk op 29 juni vorig jaar door de politie aangehouden. De twee worden er ook nog van verdacht een paar weken voor hun aanhouding op klaarlichte dag op de snelweg bij Rotterdam de bestuurder van een bestelbus klem te hebben gereden, waarna een van de verdachten het raampje van zijn auto insloeg en de bestuurder uit zijn busje trok. Vervolgens gingen de verdachte er met de bestelwagen met daarin mogelijk een grote hoeveelheid hennep vandoor.

De rechter doet in alle zaken op 8 april uitspraak.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren