Weerbericht:
Opklaringen. Morgen zonnig
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 27 km

Grote meetoefening Beveland

Toegevoegd: 14-04-2011, 20.33 uur
Door: Roland de Jong
GOES - Op Zuid-Beveland houdt de brandweer vanavond samen met meetploegen van Defensie en het RIVM een grote meetoefening.

Deze maand worden op verschillende plaatsen in de provincie meetoefeningen gehouden. Er wordt getraind rondom een chemisch of nucleair object. Het gaat om jaarlijks terugkerende oefeningen.


De oefeningen zijn onderdeel van het standaard trainingsprogramma van de brandweer. Alle oefeningen zijn fictief en hebben onder meer tot doel om met meetstrategien te leren werken. Er wordt onder meer geoefend op het gebruik van GPS-plaatsbepalingsapparatuur, navigeren en het onderhouden van verbindingen tussen de meetplanpleider en de diverse meetploegen.

Vorige week werd al geoefend rondom de diverse grote bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen. Deze en komende week wordt er geoefend in Zuid-Beveland. Hier wordt getraind op de inzet bij een mogelijke uitstoot van de kerncentrale in Borssele. Bij deze oefening wordt gebruik gemaakt van apparatuur die een uitstoot stimuleert. "Er is uiteraard geen daadwerkelijke lozing van gevaarlijke stoffen", zo benadrukt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland.

Vanavond werd gestart met een gezamenlijke oefening van de Veiligheidsregio Zeeland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Defensie. Het RIVM heeft meetwagens ingezet. In deze wagens kunnen stoffen worden geanalyseerd (foto's 2 en 3). Dit gebeurt onder meer aan de hand van verschillende filters (foto 4).

Defensie deed mee met meetwagens van de Chemisch Biologisch Radiologisch Nucleaire Verdedigingscompagnie en de Productie Eenheid Grondsystemen en Missieondersteuning. Het doel van de gezamenlijke oefening is om de samenwerking van de verschillende disciplines bij een echte calamiteit te bevorderen.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Sidqj (14-4-2011 om 23:45)
Goed dat Nederland adequate instanties heeft die bij dit soort calamiteiten ingezet kunnen worden. Jammer dat op deze nationale verzekering onevenredig veel bezuinigd wordt.
Cookie-instellingen beheren