Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Schouwen gaat strooiwagens minder laten rijden

Toegevoegd: 11-02-2006, 10.52 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
ZIERIKZEE - Het is voortaan niet meer zo vanzelfsprekend dat de strooiwagens van de gemeente Schouwen-Duiveland ’s winters bij gladheid en sneeuwval in vrijwel elke straat of op ieder plein langskomen. Met ingang van de komende week worden de routes aangepast. Dat gebeurt uit bezuinigingsoverweging. De gemeente hoopt met het aangepaste beleid voor gladheidsbestrijding 49.500 euro per jaar te kunnen besparen.


Volgens A. van den Dries van de gemeentelijke organisatie is dat niet onverantwoord en blijft de gemeente voldoen aan haar wettelijke plicht als wegbeheerder. „We hebben bij het vaststellen van de aangepaste strooiroutes gekeken naar andere gemeenten. In veel plaatsen gelden dezelfde uitgangspunten die wij nu ook gaan volgen“, zegt de woordvoerder.

Het houdt in de praktijk in dat er voortaan alleen nog gestrooid wordt in de centra van de kernen, op de doorgaande wegen en de busroutes en op de routes naar de huisartsen. Voor alle overige straten en pleinen geldt dat het strooien wordt beperkt of komt te vervallen. In woonstraten en woonerven wordt alleen nog incidenteel gestrooid en geruimd als het echt noodzakelijk is. Dat gebeurt dan zoveel mogelijk binnen de reguliere werktijden.

Reden de strooiwagens tot nu toe onbeperkt, voortaan doen ze dat niet meer na elf uur ’s avonds en voor vier uur ’s nachts. Bij gladheid wordt voortaan ook niet meer automatisch in de hele gemeente gestrooid, maar wordt de situatie ter plekke beoordeeld. In de praktijk blijkt, dat als het in de Westhoek glad is, het niet altijd nodig is ook in het midden of in het oosten van het eiland te strooien. „Het strooiseizoen loopt nog tot eind maart. We willen in de komende weken ervaring opdoen met de nieuwe routes. Met ingang van het volgend seizoen bezuinigen we ook op menskracht. In plaats van twee mensen, rijdt er dan nog maar één medewerker op de strooiwagen“, zegt Van den Dries.

Dat er tot nu toe steeds met een dubbele bezetting is gewerkt, stamt volgens hem nog uit de tijd van voor de gemeentelijke herindeling. Hij acht hooguit twee mensen nodig bij extreem zware sneeuwval. De chauffeurs van de strooiwagens krijgen wel assistentie bij het laden van het zout.

De Seniorenraad Schouwen-Duiveland heeft zijn bezorgdheid geuit over de gevolgen van deze bezuiniging. Hier bestaat de vrees dat vooral ouderen er ongemak van ondervinden als er in de woongebieden veel minder gestrooid wordt.

De Vrouwenadvies Commissie (VAC) toont meer begrip voor de noodzaak tot bezuinigen op dit gebied. „Bovendien is veel strooien slecht voor het milieu“, luidt de reactie van voorzitter O. Immerzeel van de VAC


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren