Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Rondweg Breskens geeft geluidsoverlast

Toegevoegd: 11-02-2006, 10.54 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant

BRESKENS - Omwonenden van de rondweg in Breskens klagen over geluidsoverlast van voorbijrazend verkeer. Zij vragen de provincie Zeeland en gemeente Sluis maatregelen te nemen.

De zuidoostelijke rondweg om het vissersdorp is eind vorig jaar in gebruik genomen. Vrachtverkeer rijdt sindsdien niet meer dwars door het dorp om de haven en industrieterrein Deltahoek te bereiken. Bewoners van de Oude Rijksweg, Dorpsstraat, Grote Kade en Scheldekade zien dus dagelijks veel minder zwaar verkeer langs hun huizen denderen, maar zes bewoners van de straten Galjoen en Schoener ondervinden juist veel meer hinder. Zij zagen de aanleg van de rondweg op honderddertig meter van hun huizen eerst nog met vertrouwen tegemoet, maar nu trekken zij alsnog bij de provincie en gemeente Sluis aan de bel. „Zelfs als de ramen en deuren van onze woningen gesloten zijn, is het geluid van passerende auto’s binnen duidelijk hoorbaar. Wij zien met zorg de zomerperiode tegemoet“, schrijft M. Verstraete namens de zes bewoners.


Metingen
„Uit eigen metingen blijkt dat langskomende auto’s 48 tot 55 decibel produceren. Het geluid van vrachtwagens levert 54 tot 60 decibel op. De wettelijk vastgestelde norm van 50 decibel word dus ruimschoots overschreden. Wij komen daardoor tot de conclusie dat onze belangen aanzienlijk zijn geschaad, ook omdat van de voorgestelde drie tracés is gekozen voor de variant die het dichtst langs onze huizen loopt. Voorheen hadden wij uitzicht op landbouwgrond, maar omdat u ervoor hebt gekozen om geen geluidswal, haag of bomenrij te plaatsen, kijken we nu uit op wegverkeer“, schrijven de bewoners aan het provinciebestuur.

Zij denken dat door de overlast de waarde van hun woningen aanzienlijk is gedaald. Daarom wordt de provincie verzocht alsnog geluidsreducerende maatregelen te nemen.

„Ook willen wij omwonenden in de gelegenheid stellen langs hun perceel aan de rand van de watergang een afscheiding aan te brengen, zoals een heg, muur, bomen of schutting.“ Gedeputeerde A. Poppelaars van de provincie Zeeland laat binnenkort contact opnemen met de omwonenden.

„Bij de vaststelling van het tracé is ook de geluidsproblematiek bekeken. Mede daarom is de rondweg 75 meter verder van de woningen aangelegd. Uit onze metingen bleek destijds dat alles binnen de wettelijke norm bleef. We zullen onze gegevens eens met de metingen van de bewoners vergelijken, maar vooralsnog ga ik er van uit dat het geluid binnen de normen blijft. Los van die cijfers kan het natuurlijk wel zo zijn dat de beleving van de bewoners anders is“, aldus Poppelaars.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren