Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 20 km

Dwangsommen na verdrinking

Toegevoegd: 10-05-2011, 16.02 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - De verdrinking van een 12-jarige jongen in zwembad Scheldorado in Terneuzen heeft geleid tot het opleggen van drie dwangsommen.

Op 20 januari verdronk een jongen in het bad. Uit politieonderzoek is gebleken dat op het moment van het incident voldoende toezichthouders bij het recreatiebad aanwezig waren. Ook heeft de politie geconstateerd dat de toezichthouders adequaat hebben gehandeld na de constatering dat de jongen in problemen verkeerde.


Als bevoegd gezag voor de zwembadwetgeving heeft de Provincie Zeeland onderzocht of de toezichthouders van het zwembad, die op het moment van het incident aanwezig waren, beschikten over de vereiste vaardigheden. Toezichthouders van de afdeling Handhaving Natuur en Milieu van Provincie Zeeland hebben geconstateerd dat geen van de op het moment van het incident in functie zijnde toezichthouders aantoonbaar beschikten over de vaardigheid reddend zwemmen.

Of het wel beschikken over de vaardigheid reddend zwemmen, door ten minste één toezichthouder in functie, de gevolgen van het incident had kunnen voorkomen is niet bekend. Het niet beschikken over de vaardigheid reddend zwemmen is echter een overtreding van artikel 25, eerste lid, van het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz).

Daarom is de Provincie overgegaan tot handhaving door drie lasten onder dwangsom op te leggen, te weten aan Scheldorado B.V., aan Hooge Paaschberg B.V. (als directeur van Scheldorado B.V.) en aan de manager van het zwembad. Gedeputeerde Staten achten de drie genoemde partijen namelijk verantwoordelijk omdat zij elk afzonderlijk hun invloed kunnen uitoefenen om uitsluitend gelegenheid tot zwemmen te bieden, wanneer aan gestelde wettelijke eisen is voldaan.

Zie ook:
- Jongen (12) verdronken in zwembad (20-01-2011)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (12-5-2011 om 16:45)
@ T: Het adequaat handelen van het personeel en de opgelegde dwangsom voor de bestuurders/manegement zijn 2 verschillende dingen. Verder vind ik het nogal onsmakelijk om ( zoals sommige reageerders doen) de ouders nog een trap na te geven. Een epileptische aanval kun je overal krijgen.
W (12-5-2011 om 14:20)
Laat dan epileptie patienten nooit meer ergens heen gaan overal kan er iets gebeuren met iedereen ze waren bij deze jongen aan het kijken hoe en wat omdat ze er pas achter waren dat hij epileptie had laat aub al het commentaar achter wegen het is voor iedereen al erg genoeg dat dit is gebeurd
Kees (12-5-2011 om 12:54)
Beide zaken staan los van elkaar. Behalve dan dat het verdrinkingsincident aanleiding was voor een controle op de papieren.
Ellen (12-5-2011 om 10:42)
Er wordt nu wel met het vingertje gewezen naar het badpersoneel, maar waar waren de bezorgde ouders? Bij ons wordt het zwembad vaak genoeg gebruikt door ouders als goedkope kinderopvang. Soms proberen ze zelfs nog jongere kinderen mee te geven ook. Een zwemdiploma zegt echt niet alles hoor!
Nel (12-5-2011 om 10:26)
Vervolg.Zo kan het zwembad dus niet functioeren .Ze zijn dan ook nog de oppas en de oplettende ouder en ga zo maar door. DWANSOM NEE. Straks ook Vlissingen die dus alles gedaan hebben om iets te voorkomen. Moeder in het bubbelbad en kinderen aan de zwembad oppas overgeleverd!!NIET NORMAAL
Nel (12-5-2011 om 10:22)
Heb hier alles gelezen van de reacties.Triest om de schuld bij het zwembad te leggenOuders die een kind met epilleptische aanval hebben moeten zelf zorgdragen dat er niets kan gebeuren .Eventueel vrienden die hier bekent van zijn op de hoogte brengen waqt er gedaan moet worden.
Cookie-instellingen beheren