Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
102 files van totaal 366 km

KNRM biedt hulp aan bootjes

Toegevoegd: 03-06-2011, 18.00 uur
Door: Roland de Jong
NEELTJE JANS - De reddingboot Koopmansdank van het KNRM-station Neeltje Jans heeft donderdag hulp verleend aan een zeiljacht en een speedboot. De stations Breskens en Cadzand moesten ook een bootje helpen.


Donderdagmiddag om half vier werd de reddingboot opgeroepen voor hulpverlening aan een zwemmer welke in de problemen was. Het bleek te gaan om de eigenaar van een speedboot voor waterskiën welke voor anker lag voor het strand van Schouwen ter hoogte van de veiligheidslijn van de Oosterscheldekering.

De eigenaar zelf zat op het strand en kwam tot de ontdekking dat het anker van zijn boot aan het krabben was. Hij zag de boot verder drijven naar de veiligheidslijn van de Oostersheldekering. Hij dook het water in en dacht zwemmend zijn boot in veiligheid te kunnen brengen. Dat lukte niet en vanaf het strand werd alarm geslagen.

De strandreddingsbrigade van Westenschouwen zag kans om de man uit het water te halen en veilig op het strand te brengen en de reddingboot Koopmansdank heeft de speedboot uit de veiligheidslijn gehaald en afgeleverd bij de van de schrik bekomen eigenaar. Die heeft hem daarna zelf varend weer terug bracht naar de trailerhelling bij de Roompotsluis.

Terwijl deze zaak werd afgehandeld werd de KNRM-reddingboot opnieuw opgeroepen voor een hulpverlening. Dit keer ging het om het 8 meter lange zeiljacht Kribi uit Colijnsplaat welke met 5 personen aan boord ter hoogte van de boei BG 2 door de harde wind zijn mast overboord had gezeild.

De redingboot spoedde zich naar de noord/westkant van Schouwen om hulp te bieden. Een toevallig in de buurt varende Douaneboot verzorgde eerst de nodige assistentie en na aankomst van de reddingboot bleek er niet veel hulp meer nodig te zijn en kon het zeiljacht op de motor zijn weg vervolgen en terugkeren naar de haven van Colijnsplaat.

De melding voor de Zeeuws-Vlaamse stations kwam vrijdag rond half één 's middags binnen. Het Zweedse zeilacht 'Sweet Dreams' met 1 persoon aan boord had gemeld dat zijn boot water maakte. Ter plekke werden twee opstappers overgezet. De situatie bleek mee te vallen. Via een doorvoer van een zogeheten log kwam wat water naar binnen. Met een eigen pompje kon het water weer over boord worden gezet.

De reddingboot Zeemanshoop heeft het bootje naar Breskens begeleid. Daar is het meteen gerepareerd op de jachtwerf.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Hennie (4-6-2011 om 17:53)
Met wat meer kennis van zaken zou er 80% minder uitgerukt moeten worden door hulpdiensten. Bezuinigen is het motto, maar blijkbaar wordt zuinige kennis hoogst gewaardeerd!
Cookie-instellingen beheren