Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

Veel arrestaties kerntransport

Toegevoegd: 07-06-2011, 11.08 uur - Update: 19-03-2013, 16.41 uur
Door: Roland de Jong
NIEUWDORP - Het kerntransport vanuit Borssele is gestart. Tot nu toe zijn zeker 28 mensen aangehouden.

Actievoerders, onder meer van milieu-organisatie Greenpeace, zorgden voor de nodige commotie. Demonstranten ketenden zich vast op het spoor. De Mobiele Eenheid (ME) moest hen losmaken.


Hierna reden andere demonstranten een oude geldwagen op een spoorwegovergang bij Nieuwdorp. Actievoerders ketenden zich vast aan de wagen en blokkeerden hierdoor lange tijd de doorgang voor de trein met afval van COVRA. Ook in de wagen zat een actievoerder. De politie moest flink wat breekwerk verrichten om deze uit het voertuig te halen.

Het duurde 2,5 uur voordat de demonstranten los waren gehaald. Volgens de politie zijn er tot nu toe 28 arrestaties verricht. De meeste aanhoudingen verliepen vrij rustig. De laatste twee demonstranten moesten met het nodige geweld worden losgehaald. Dit leverde een hoop pijnkreten op.

De ME en de Regionale Ondersteuningsgroep (ROG) van de politie hebben de meeste aanhoudingen gedaan. Tot nu toe zijn volgens de Zeeuwse politie in totaal 14 voorgeleidingen afgewerkt.

Tegen
Greenpeace is fel tegen kernenergie. "Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie", zegt Ike Teuling van Greenpeace. "Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is."

"De drie wagons met hoogradioactief afval van kerncentrale Borssele bevatten een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar zullen er tien kernafvaltransporten naar Frankrijk plaatsvinden. Dit transport is slechts het topje van de ijsberg”, stelt Teuling. “Een tweede kerncentrale produceert nog meer kernafval terwijl ook die centrale totaal overbodig is", zo laat Greenpeace weten.

Belgie
Belgische actievoerders van Greenpeace hebben inmiddels ook op de grens met Belgie een blokkade opgeworpen. Ze willen voorkomen dat de gebruikte reactorbrandstof hun land binnenrijdt. "Het is onaanvaardbaar dat deze kernafvaltrein door ons land gestuurd wordt. Dit transport is niet alleen risicovol, het is volstrekt zinloos."

Het kerntransport gaat over het reguliere spoor. De actievoerders houden dus niet alleen het kerntransport tegen, ook gewone reizigers. "We hopen op begrip van de reizigers voor het protest van de Belgen, die zich zorgen maken om de gevaren die zij lopen vanwege ons kernafval," zegt Teuling. "Laten we hopen dat de vertraging niet voor niets is. Acties in Duitsland tegen kernenergie bleken effectief: daar gaan kerncentrales nu echt dicht."


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
HAdubbelO (8-6-2011 om 09:04)
@peter, jij kent de stijl van GP niet zeker. als hun 1 bom afsteken is hun imago naar de klote en mogen wij ze ook een kopstootje geven.
Mar (8-6-2011 om 07:57)
@ Kern voor:Wat een ongelofelijke lompe rechtse ballenreactie zeg! Afijn, je zei het al: woensdag gehaktdag. Moeilijk hè, op een normale manier een statement maken. En als profiler kun je het m.i. ook wel schudden.En by the way; ik ben niet van GP en ik werk .Bah, ongenuanceerd geblaat!
Tholenaar (8-6-2011 om 07:52)
De een is voor, de ander tegen, laten we allemaal het zijne er van denken, maar zulke acties brengen wel veel tongen los, of zijn we Rusland en Japan nu al vergeten, goed dat er aandacht aan besteed word, zeg nooit, dat kan mij niet overkomen. dus niet te hard schelden tegen Greenpeace Joop.
Nounou (8-6-2011 om 07:13)
Let op, als de duitsers stoppen met kernenergie wil dat wat zeggen. Wereldwijd is bekend dat juist zij als bouwers en technicians verstand hebben van kernenergie, en dus ook de risico's. Maar stop je kop maar in het zand zoals het de doorsnee zure zeeuw betaamt.
Domme reacties (8-6-2011 om 03:31)
Wat een domme reacties dat greenpeace medewerkers een sociale uitkering zouden hebben, die worden gewoon betaald door greenpeace natuurlijk. je staat wel een beetje voor schut als je van die domme opmerkingen maakt als geitewollen steuntrekkers e.d. hahaha die verdienen meer als jullie schat ik....
Observatie (8-6-2011 om 03:23)
Ligt het aan mij, of zijn er op dit nieuwsbericht buitengewoon veel opgefokte reacties ? komt dat omdat kernenergie zo een geweldige oplossing is ? ik stel zeker een verband tussen kernenergie en de duidelijke sociale onrust die het veroorzaakt. stop er toch mee, het brengt alleen maar ellende.
Cookie-instellingen beheren