Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig, in het noorden ook droog. Morgen veel wind
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 45 km

Chemische rampenoefening Terneuzen

Toegevoegd: 16-06-2011, 12.39 uur
Door: Roland de Jong
TERNEUZEN - Vandaag vond op het terrein van het ROC Westerschelde in Terneuzen een oefening plaats van het Chemisch Biologisch Nucleair Radiologisch en explosie (CBRNe) steunpunt Rotterdam-Rijmond en de Zeeuwse hulpdiensten.


Dit steunpunt is één van de zes steunpunten in Nederland die door het ministerie van Veiligheid & Justitie zijn ingesteld om de landelijke voorbereiding op ongevallen met nucleair, biologische of chemische stoffen te versterken.

De zes steunpuntregio’s krijgen extra materiaal om tijdens een grootschalig incident – dat kan zowel een ongeluk als een aanslag zijn – op te treden en zijn verplicht elk jaar te oefenen met de andere regio’s waarvoor ze steunpunt zijn.

Gedurende de oefening werd een incident geënsceneerd met een gevaarlijke stof (chemisch of nucleair). Hierbij was de aard van het incident zo groot, dat deze er om bijstand gevraagd moest worden van het CBRNe peloton. Scholieren van het ROC Westerschelde in Terneuzen werkten mee aan de oefening en werden door de brandweer door de ontsmettingsstraat geleid.

Werkwijze
Het CBRNe steunpunt Rotterdam-Rijnmond kan opgeroepen worden voor de provincie Zeeland. Wanneer er een incident plaatsvindt met nucleaire, biologische of chemische middelen, dan zal onze regio zelf beginnen met redden volgens de OGS-procedure (Ongevalbestrijding Gevaarlijke Stoffen).

Het CBRNe steunpunt kan op verzoek ingeschakeld worden voor grootschalige burgerontsmetting. Hiervoor is door het ministerie van Veiligheid & Justitie een ontsmettingscontainer ter beschikking gesteld. Deze container, die uitgeklapt 30 meter lang is, bevat een soort doucheruimte om besmette slachtoffers te ontsmetten. Verder kan de steunpuntregio extra materiële ondersteuning bieden en levert ze specifieke kennis en middelen voor het detecteren van gevaarlijke stoffen.

Vorig jaar oefende het steunpunt ook al grootschalig in Kapelle.


Foto's
Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren