Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
47 files van totaal 200 km

OM eist 15 jaar in moordzaak

Toegevoegd: 22-06-2011, 16.36 uur - Update: 22-06-2011, 19.27 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Middelburg 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 54-jarige vrouw uit Kattendijke. Ze zou haar echtgenoot op 8 maart 2009 hebben vergiftigd door haargroeimiddel ‘minoxidil’ in zijn Spaanse likeur te doen.

Het slachtoffer, de 60-jarige Ad van den Doel, dronk veel en het echtpaar verkeerde in een huwelijkscrisis. Er werd zelfs gepraat over een scheiding, maar daar was Van den Doel op tegen om financiële redenen. Op de bewuste dag was het slachtoffer aan het drinken geslagen en zijn vrouw verliet de woning omdat het haar kennelijk teveel werd. Toen ze terugkwam trof ze het levenloze lichaam van haar man in de slaapkamer aan.


Hoewel een arts in eerste instantie uitging van een natuurlijke dood van het 60-jarige slachtoffer kwam nog dezelfde dag nieuwe informatie binnen waardoor de dood van het slachtoffer in een ander daglicht kwam te staan. De echtgenote van het slachtoffer kwam vervolgens in beeld als verdachte. Het slachtoffer zou namelijk kort voor zijn dood aan zijn dochter hebben verteld dat hij vermoedde dat hij door zijn vrouw werd vergiftigd.

Op 9 maart 2009 werd zij in verzekering gesteld bij de politie. Voorlopig onderzoek van het NFI bij de sectie wees uit dat vermoedelijk sprake was van vergiftiging met het haargroeimiddel Minoxi­dil. De rechtbank schorste de voorlopige hechtenis van de vrouw op 13 maart 2009. Naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen, waaronder toxicologisch onderzoek, werd de verdachte op 20 oktober 2010 na vordering van het OM daartoe wederom in hechtenis genomen. 

In een fles Spaanse likeur en een glas  werden sporen van het middel aangetroffen. Later werd ook in de broekzak van zijn echtgenote een flesje met het middel gevonden. Volgens ettelijke deskundigen was de hoeveelheid Minoxidil, die in de maag en in het bloed van Van den Doel was aangetroffen al dodelijk. De combinatie van dit middel met zijn slechte hart, zijn hoge bloeddruk en het drankgebruik maakte het alleen maar dodelijker.

Op de computer van de echtgenote werd ook een zoekopdracht naar `overdosering medicij­nen' aangetroffen, maar dat was volgens de vrouw gebeurd omdat ze met zelfmoordplannen rondliep.

De officier van justitie, J. de Smet, stelde vandaag tijdens de zitting dat de vrouw wist dat het slachtoffer zijn drank zou drinken en op deze wijze het gif binnen zou krijgen. Ook is het OM van mening dat de verdachte wist wat de uitwerking van het haargroeimiddel  was op het slachtoffer. Ze was op de hoogte van de hartproblemen van het slachtoffer  en de dodelijke werking van een overdosering bloeddrukverlagende medicatie.

Dat Van den Doel zelfdoding had gepleegd, of het zelf had gedaan om zijn vrouw dwars te zitten - zoals werd gesuggereerd - of per ongeluk uit een verkeerd flesje had gedronken achtte zijn volledig uitgesloten. Officier van Justitie Mr. De Smet-Dierckx: “Het haargroeimiddel was het moordwapen.”

De rechtbank Middelburg doet naar verwachting over 2 weken uitspraken uitspraak.

Zie ook:
- Gifmoord wordt pro-forma zitting (29-03-2011)
- Weduwe wordt verdacht van moord (24-01-2011)
- Oorzaak dood man Kattendijke onduidelijk (11-03-2009)
- Groot onderzoek naar vondst dode (09-03-2009)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Renë (23-6-2011 om 09:23)
Het is toch verbazingwekkend hoe men altijd (zoals ook het hele artikel hierboven en in de reacties) in de verhalen van het OM trapt. Ik geloofde het allemaal ook,vroeger. Maar het gaat om schuld. De Officier gaat er dan in status en auto op vooruit, die heeft geen enkel belang bij de waarheid.
Gerda (22-6-2011 om 23:48)
Tjeez wat oordelen jullie hard. Wie is er bij geweest, wie kan er ècht oordelen over haar?? Volgens mij kan zelfs justitie dat amper. Laat staan dat je na het lezen van een paar regeltjes tekst in de media huppakee meteen mag concluderen dat ze haar echtgenoot vermoord heeft. Weet jij veel!!
MJN (22-6-2011 om 20:36)
Dan moet je toch wel een hele erge hekel aan je man hebben...
Echt.... (22-6-2011 om 20:01)
Stel: Moord bewezen...... Eis 15 jaar = uitspraak ??12?? jaar 2/3 straf uitzitten= 8 jaar minus voorarrest = 7 jaar =2018 weer vrij!!! Ach ja!
HAWA (22-6-2011 om 17:29)
Wat een drama voor die Russische vrouw werd er gezegd. Maar ondertussen heeft ze wel haar man vermoord. Voor altijd opsluiten vind ik. Geen medelijden mee.
Cookie-instellingen beheren