Weerbericht:
Zonnig, op de Wadden kans op mist. Vannacht lokaal mist
Verkeersinformatie:
Geen files

Zoekactie duiker grotendeels gestaakt

Toegevoegd: 07-08-2011, 11.52 uur - Update: 07-08-2011, 17.44 uur
Door: Roland de Jong
SCHERPENISSE - De zoekactie naar de vermiste duiker op de Oosterschelde bij Scherpenisse is rond 14.00 uur grotendeels gestaakt.


Het zoeken op de Oosterschelde begon vanochtend rond 10.15 uur. Toen kwam een melding binnen over de vermissing van twee duikers nabij camping de Zeester aan de Gorishoeksedijk. De twee waren vanaf een boot gaan duiken. De schipper sloeg alarm toen zij niet meer boven kwamen.

Brandweer, politie, KNRM en de ambulancedienst spoedden zich richting de opgegeven locatie. Na aankomst op de lokatie is contact gezocht met de melder op het bootje. De bemanning was erg in de war en kon niet meer informatie verstrekken. Hierop is op het water met bootjes en de reddingboten gezocht.

Op het land is door politie- en brandweereenheden gezocht. Ook werd vanaf de wal met verrekijkers het water afgezocht. Na enige tijd werden op de glooing twee vermoeide maar verder ongedeerde duikers aangetroffen. Deze duikers gaven aan dat zij van het betreffende bootje waren vertrokken.

Nadat zij boven water kwamen bleek dat de boot verderop lag. Zij hebben gepoogd aandacht van de bemanning te zoeken, toen dit na geruime tijd niet lukte hebben ze besloten naar de wal te zemmen. Omdat zij duidelijk aangaven van het bootje te zijn vertrokken waar de melding vandaan kwam werd de zoekactie op dat moment gestopt.

Nadat het bootje rond 11.00 uur weer aan de wal lag, bleek dat er nog een andere duiker van een ander bootje werd vermist. Een duikinstructeur was met zijn leerling boven water. Nadat de leerling aan boord was, raakte de instructeur onwel en viel terug in het water en verdween onder water. Het zou gaan om een 55-jarige inwoner van het Belgische Oostmalle.

Er werd een nieuwe zoekactie gestart en hieraan namen ook Rijkswaterstaat en een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) deel. De helikopter van het KLPD heeft enige tijd op het parkeerterrein bij het restaurant gestaan. Rond 12.40 uur steeg de helikopter weer op.

De zoekactie werd rond 14.00 uur grotendeels gestaakt. Volgens de hulpdiensten was er geen sprake meer van een reële overlevingskans. De kans dat de man nog levend wordt teruggevonden is erg klein. De waterpolitie van het KLPD blijft nog wel zoeken. Mocht de man morgen nog niet terecht zijn, dan gaat het landelijk dregteam naar hem zoeken met sonar.
 
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland worden de opvarenden van het bootje en de famile van de duikinstructeur door de politie opgevangen.

Volg ook de live updates op ons officiele Twitterkanaal: Klik hier!


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Decoedje (10-8-2011 om 16:09)
Terry mijn deelneming met het verlies van je broer. En mijn excuus als nederlander voor de reactie van onwetende ,sensatie beluste medelanders en media. Als je al eens een paar uur onderwater hebt doorgebracht weet je dat het een prachtige sport is.
Terry (8-8-2011 om 12:42)
De duiker is mijn broertje en een HééL ERVAREN DUIKER met een verzekering en minstens 3000 duiken in zijn oficiële logboek.Waarvan zeker 2500 in nederland Je moest bechaamd zijn om zo te reageren op zaken waar je niets van afweet .
Jimmy Chapelier (7-8-2011 om 19:58)
Realist was net hetzelfde aan't schrijven +1 ONWETENDEN
Realist (7-8-2011 om 19:55)
Vervolg voorgaande - Waarvoor denkt u dat elke duiker een verzekering had (zou moeten) lopen. Vrijwel elke duiker in aangesloten bij een Belgische of Nederlandse club wordt aangeraden van een verzekering te nemen. Het oogt spectaculair, maar statisch zijn er niet zo veel ongevallen.
Realist (7-8-2011 om 19:53)
Mooi die reacties hier. - de buddyline was uit omdat beiden zich reeds aan boord bevonden (bij het aan boord gaan wordt deze losgemaakt) - elk ongeval is een samenloop van, na verder onderzoek worden er conclusies getrokken. Reageert u ook zo bij elk verkeersongeluk?
Ineke (7-8-2011 om 14:40)
Wij leerde vroeger dat je alleen te water ging met een buddylijn aan elkaar vast. Dat was de richtlijn van de NOB. Elkaar dan kwijt raken is erg moeilijk. Dat touwtje van hoog uit ander halve meter is levend reddend en kosten besparent. Gebruiken ze dat tegen woordig niet meer?
Cookie-instellingen beheren