www.hvzeeland.nl

Zoekactie duiker grotendeels gestaakt

Toegevoegd: 07-08-2011, 11.52 uur - Update: 07-08-2011, 17.44 uur

Zoekactie duiker grotendeels gestaakt
Door: Roland de Jong
SCHERPENISSE - De zoekactie naar de vermiste duiker op de Oosterschelde bij Scherpenisse is rond 14.00 uur grotendeels gestaakt.

Het zoeken op de Oosterschelde begon vanochtend rond 10.15 uur. Toen kwam een melding binnen over de vermissing van twee duikers nabij camping de Zeester aan de Gorishoeksedijk. De twee waren vanaf een boot gaan duiken. De schipper sloeg alarm toen zij niet meer boven kwamen.

Brandweer, politie, KNRM en de ambulancedienst spoedden zich richting de opgegeven locatie. Na aankomst op de lokatie is contact gezocht met de melder op het bootje. De bemanning was erg in de war en kon niet meer informatie verstrekken. Hierop is op het water met bootjes en de reddingboten gezocht.

Op het land is door politie- en brandweereenheden gezocht. Ook werd vanaf de wal met verrekijkers het water afgezocht. Na enige tijd werden op de glooing twee vermoeide maar verder ongedeerde duikers aangetroffen. Deze duikers gaven aan dat zij van het betreffende bootje waren vertrokken.

Nadat zij boven water kwamen bleek dat de boot verderop lag. Zij hebben gepoogd aandacht van de bemanning te zoeken, toen dit na geruime tijd niet lukte hebben ze besloten naar de wal te zemmen. Omdat zij duidelijk aangaven van het bootje te zijn vertrokken waar de melding vandaan kwam werd de zoekactie op dat moment gestopt.

Nadat het bootje rond 11.00 uur weer aan de wal lag, bleek dat er nog een andere duiker van een ander bootje werd vermist. Een duikinstructeur was met zijn leerling boven water. Nadat de leerling aan boord was, raakte de instructeur onwel en viel terug in het water en verdween onder water. Het zou gaan om een 55-jarige inwoner van het Belgische Oostmalle.

Er werd een nieuwe zoekactie gestart en hieraan namen ook Rijkswaterstaat en een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) deel. De helikopter van het KLPD heeft enige tijd op het parkeerterrein bij het restaurant gestaan. Rond 12.40 uur steeg de helikopter weer op.

De zoekactie werd rond 14.00 uur grotendeels gestaakt. Volgens de hulpdiensten was er geen sprake meer van een reële overlevingskans. De kans dat de man nog levend wordt teruggevonden is erg klein. De waterpolitie van het KLPD blijft nog wel zoeken. Mocht de man morgen nog niet terecht zijn, dan gaat het landelijk dregteam naar hem zoeken met sonar.
 
Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland worden de opvarenden van het bootje en de famile van de duikinstructeur door de politie opgevangen.

Volg ook de live updates op ons officiele Twitterkanaal: Klik hier!