Weerbericht:
Perioden met zon en droog. Vanavond regen
Verkeersinformatie:
33 files van totaal 129 km

Grote oefening is stadskantoor Goes

Toegevoegd: 01-09-2011, 11.54 uur
De oefening speelde zich af bij Stadskantoor in Goes
De oefening speelde zich af bij Stadskantoor in Goes
© Foto: Rene Proos
Door: Brandweer Goes & Manfred Berrevoets
GOES - Woensdagavond werd de jaarlijkse pelotonsoefening van de Goese gehouden in het Stadskantoor van de gemeente Goes aan de M.A. de Ruyterlaan.

De oefening speelde zich af in de parkeerkelder van het Stadskantoor. Daar was op verdieping -2 een auto in brand geraakt. Deze autobrand was, mede door een benzinelekkage, zo fel dat het vuur zich snel uitbreidde naar ernaast geparkeerde auto's. Het vuur bedreigde tevens een trappenhuis dat toegang biedt tot de kantoorruimten van het Stadskantoor.


Doordat de aanwezige personen snel wilden vluchten ontstond op de hellingbaan naar verdieping -1 een ongeval: een automobilist gaf in paniek teveel gas en botste vol in de flank van een andere personenauto. In totaal vielen er 12 gewonden, waarvan er twee zich bevonden in een trappenhuis dat voor de eerst aankomende eenheid de toegang vormde tot de parkeerkelder.

De BHV-organisatie van het Stadskantoor startte direct een ontruiming en ving de brandweer op. De eerste eenheid arriveerde aan de voorzijde en werd via het trappenhuis naar de parkeerkelder begeleid. In het trappenhuis bevonden zich iemand met ernstige brandwonden en een reanimatieslachtoffer.
 
Beide slachtoffers werden in veiligheid gebracht en BHV-ers startten de reanimatie. De eerst aankomende eenheid schaalde na een eerste verkenning direct op: een tweede eenheid kwam ter plaatse om de autobrand te blussen terwijl de eerste eenheid de brand in het trappenhuis tegen houdt.

Twee andere eenheden werden opgeroepen om het ongeval op verdieping -1 aan te pakken: in twee auto's zaten slachtoffers bekneld. Inmiddels werd GRIP 1 afgekondigd zodat een multidisciplinair motorkapoverleg gevoerd kon worden tussen de leidinggevenden van de brandweer (Officier van Dienst en HoofdOfficier van Dienst), de geneeskundige hulpverlening en de politie.

Het bestrijden van het incident in een parkeerkelder vergt nogal wat aanpassingsvermogen. Hulpverleningsvoertuigen kunnen niet naar binnen en alle benodigde apparatuur moet dan ook de kelder ingedragen worden. Dat kost mankracht en tijd. Ook het feit dat portofoonverkeer op verdieping -2 lastiger wordt, vergt inzet van een zogenaamd 'bruggehoofd' voor het doorgeven van berichtenverkeer tussen de ploegen in de parkeerkelder en erbuiten.

Door kortsluiting ontstond bovendien stroomuitval zodat tijdelijk het licht uit viel totdat de noodstroomvoorziening was opgestart. Het vuur op verdieping -1 werd relatief snel geblust. Het bevrijden van de slachtoffers uit de beide ongevalsvoertuigen op verdieping -2 duurde uiteraard wat langer omdat dit, op aanwijzing van het ambulancepersoneel, in alle rust moest gebeuren om niet nog meer letsel aan de slachtoffers toe te brengen.
 
Rond half tien werd de oefening, die rond kwart voor acht was gestart, afgerond. Ter plaatse werd kort in ploegverband geevalueerd, een uitgebreide evaluatie vindt binnenkort plaats.

Bij de oefening werden vier bluseenheden en het hulpverleningsvoertuig van de Goese brandweer ingezet, evenals de (Hoofd)Officier van Dienst. Daarnaast namen twee ambulancebemanningen en een geneeskundig Officier van Dienst deel. De slachtoffers werden gespeeld door leden van de jeugdbrandweer, begeleid door enkele Lotus-slachtoffers.

De brandweerpost Krabbendijke zorgde tijdens de oefening voor de catering. De ploeg van de post Wolphaartsdijk stond stand-by voor eventuele meldingen. Zij werden twee keer opgeroepen: voor een automatische brandmelding en een buitenbrand.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren