Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Waarschuwing slik op de weg

Toegevoegd: 05-10-2011, 09.41 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Landbouwers zijn weer begonnen met het rooien van aardappelen en bieten. Tijdens deze werkzaamheden kan er slik op de wegen terechtkomen. In combinatie met de verwachte regen deze week kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor het verkeer.


Waterschap Scheldestromen wil dergelijke situaties voorkomen. Zodra het waterschap onveilige situaties ontdekt, moet er altijd direct worden opgeruimd. Ook het slik in wegbermen moet worden opgeruimd. De vervuiler krijgt 24 uur de tijd om deze vervuiling op te ruimen.

Om ongevallen te voorkomen wijst waterschap Scheldestromen alle agrariërs erop ernstige vervuiling te voorkomen door slik van de wielen van de landbouwvoertuigen te verwijderen voordat de voertuigen de weg op gaan; de vervuilde wegdekken zo snel mogelijk schoon te (laten) maken en geen grote blokken klei in de bermen te laten liggen.

Men raad ook aan contact met het waterschap op te nemen als een verkeersonveilige situatie dreigt te ontstaan door slik op de weg, waarbij het waterschap kan besluiten om borden met een snelheidsbeperking en slipgevaar te plaatsen; voor aanvang van de werkzaamheden slikstickers te plaatsen, zodat weggebruikers ruim van te voren op mogelijk gevaar geattendeerd worden. De stickers zijn voor leden gratis verkrijgbaar bij ZLTO (0113-247700) en Cumela (033-2474900).

Het waterschap houdt toezicht op het naleven van de spelregels zoals die hierboven vermeld staan. Als het mogelijk is, kan het waterschap ook een helpende hand bieden. Bij nalatigheid laat het waterschap de weg schoonmaken op kosten van de vervuiler. Soms zal het waterschap besluiten borden met een snelheidsbeperking te plaatsen.

Weggebruikers moeten in het buitengebied de komende maanden rekening houden met slik op de weg. Wanneer het regent of mistig is, kan dit al verraderlijke verkeerssituaties opleveren en met slik op de weg wordt het nog belangrijker dat de weggebruiker de snelheid aanpast aan de omstandigheden. In deze periode wordt van de weggebruikers extra alertheid gevraagd.

Voor het opslaan van bieten in bermen of overhoeken zijn geen ontheffingen meer nodig. In overleg met de opzichter kunnen landbouwers onder voorwaarden hun bieten opslaan in de berm of op overhoeken. Deze voorwaarden zijn dat er geen zichtbelemmering optreedt voor de weggebruikers en dat er een afstand van 1,80 m uit de zijkant van de verharding wordt aangehouden. Als de verkeersveiligheid dat toestaat zal een afstand van 0,50 m worden gedoogd.

Als een ongeluk wordt veroorzaakt door slik op de weg of verkeerde opslag van bieten, dan is de vervuiler verantwoordelijk voor het ongeval en voor alle gevolgen van dien.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Iemand (5-10-2011 om 22:22)
Ze hebben hier allemaal hun mening nog al over de boeren. ze wonen zelf in de bebouwde kom maar eten wel lekker Frietjes van die aardappels en gebruiken suiker van de bieten noem maar op ze moeten het toch niet zelf opruimen!!! waarom dan zoveel ondoordachte meningen ga toch in de stad wonen
Weggebruiker (5-10-2011 om 22:00)
Niels Sorry moet me echt even van het hart , jou reactie is typerend voor iemand die zelf nog nooit op een tweewieler heeft gereden en met bar weinig rij ervaring. ook het verhaal van ruim van te voren aangegeven staan is bijna nooit het geval , voor de duidelijkheid ik heb zelf alle rijbewijzen
Jeroen (5-10-2011 om 21:30)
Boeren moeten ook hun troep opruimen, moeten wij ook.
ArnoS (5-10-2011 om 20:51)
Ik zie een markt voor slikbanden. Iedereen is al gek gemaakt met winterbanden en zo te lezen hebben veel mensen haast dus er moet een markt zijn voor slikbanden.
Wil (5-10-2011 om 20:17)
@romana, slik of sneeuw maakt niks uit, allebei even gevaarlijk. Verder moet slik sneller vd weg gehaald worden. en kunnen ze de weg over t traject Zzee/Renesse wel volledig verlagen in snelheid ivm slik (mocht je al eens door kunnen rijden ivm langzaam verkeer) Sneller actie van iedereen!
Niels (5-10-2011 om 20:11)
Dus als nu eindelijk iedereen eens heel rustig of stapvoets over de slik achtige weggetjes rijd, dan is er niks aan de hand. niet gelijk gaan janken omdat er slik op de weg ligt, maar je verstand gebruiken, het staat ruim van te voren aangegeven.
Cookie-instellingen beheren