Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Waarschuwing slik op de weg

Toegevoegd: 05-10-2011, 09.41 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Landbouwers zijn weer begonnen met het rooien van aardappelen en bieten. Tijdens deze werkzaamheden kan er slik op de wegen terechtkomen. In combinatie met de verwachte regen deze week kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor het verkeer.


Waterschap Scheldestromen wil dergelijke situaties voorkomen. Zodra het waterschap onveilige situaties ontdekt, moet er altijd direct worden opgeruimd. Ook het slik in wegbermen moet worden opgeruimd. De vervuiler krijgt 24 uur de tijd om deze vervuiling op te ruimen.

Om ongevallen te voorkomen wijst waterschap Scheldestromen alle agrariërs erop ernstige vervuiling te voorkomen door slik van de wielen van de landbouwvoertuigen te verwijderen voordat de voertuigen de weg op gaan; de vervuilde wegdekken zo snel mogelijk schoon te (laten) maken en geen grote blokken klei in de bermen te laten liggen.

Men raad ook aan contact met het waterschap op te nemen als een verkeersonveilige situatie dreigt te ontstaan door slik op de weg, waarbij het waterschap kan besluiten om borden met een snelheidsbeperking en slipgevaar te plaatsen; voor aanvang van de werkzaamheden slikstickers te plaatsen, zodat weggebruikers ruim van te voren op mogelijk gevaar geattendeerd worden. De stickers zijn voor leden gratis verkrijgbaar bij ZLTO (0113-247700) en Cumela (033-2474900).

Het waterschap houdt toezicht op het naleven van de spelregels zoals die hierboven vermeld staan. Als het mogelijk is, kan het waterschap ook een helpende hand bieden. Bij nalatigheid laat het waterschap de weg schoonmaken op kosten van de vervuiler. Soms zal het waterschap besluiten borden met een snelheidsbeperking te plaatsen.

Weggebruikers moeten in het buitengebied de komende maanden rekening houden met slik op de weg. Wanneer het regent of mistig is, kan dit al verraderlijke verkeerssituaties opleveren en met slik op de weg wordt het nog belangrijker dat de weggebruiker de snelheid aanpast aan de omstandigheden. In deze periode wordt van de weggebruikers extra alertheid gevraagd.

Voor het opslaan van bieten in bermen of overhoeken zijn geen ontheffingen meer nodig. In overleg met de opzichter kunnen landbouwers onder voorwaarden hun bieten opslaan in de berm of op overhoeken. Deze voorwaarden zijn dat er geen zichtbelemmering optreedt voor de weggebruikers en dat er een afstand van 1,80 m uit de zijkant van de verharding wordt aangehouden. Als de verkeersveiligheid dat toestaat zal een afstand van 0,50 m worden gedoogd.

Als een ongeluk wordt veroorzaakt door slik op de weg of verkeerde opslag van bieten, dan is de vervuiler verantwoordelijk voor het ongeval en voor alle gevolgen van dien.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Romana (5-10-2011 om 18:00)
En waar is het waterschap in de winter als de polderwegen levensgevaarlijk zijn doordat het waterschap daar niet strooien of sneeuwschuiven?? Dát is een stuk gevaarlijker dan slik op de weg!
Weggebruiker (5-10-2011 om 17:48)
Dit noemen ze nu mostert na de maaltijd. Waarschuwing moet preventief zijn ,Vanochtend een zwaar gewonde scooter rijdster op moet rapen die geslipt was door slik en scooter total los Dit zou de veroorzaker ook moeten betalen alsmede de medische hulp, En vervuiler alles direct laten opruimen
Roos (5-10-2011 om 14:20)
24 uur de tijd?? kan veel gebeuren in die tijd! begrijpelijk dat de wegen vies worden, de oogst moet van het land, maar direct daarna goed opruimen!!!!!!!
Jan (5-10-2011 om 14:17)
Wat een late reactie; de meeste boeren zijn al lang klaar met de oogst. Wellicht moet er nog wat geploegd worden, maar dat geeft veel minder slikoverlast dan de oogst....
Marleen (5-10-2011 om 11:11)
Ach die boeren ruimen niks op die staan boven de wet ze zouden ze ook beter wegen belasting laten betalen voor die trekkers wat rijden die kapot joh en da waterschap das overheid die doen ook niks ja waarschuwen opruimen moeten ze doen
Wil (5-10-2011 om 10:54)
Dan kunnen ze de weg tussen Zzee en Renesse wel volledig aanpakken met het verlagen van de snelheid (voor zover je al eens door kunt rijden omdat er weer een landbouwvoertuig voor je rijd), door het werkverkeer wat aan de dijken werkt liggen de wegen al vol en ook de Stoofweg. Sneller aktie!
Cookie-instellingen beheren