Weerbericht:
Overwegend bewolkt en vooral later enkele buien. Vrijdag (onweers)buien
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Waarschuwing slik op de weg

Toegevoegd: 05-10-2011, 09.41 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Landbouwers zijn weer begonnen met het rooien van aardappelen en bieten. Tijdens deze werkzaamheden kan er slik op de wegen terechtkomen. In combinatie met de verwachte regen deze week kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor het verkeer.

Waterschap Scheldestromen wil dergelijke situaties voorkomen. Zodra het waterschap onveilige situaties ontdekt, moet er altijd direct worden opgeruimd. Ook het slik in wegbermen moet worden opgeruimd. De vervuiler krijgt 24 uur de tijd om deze vervuiling op te ruimen.

Om ongevallen te voorkomen wijst waterschap Scheldestromen alle agrariërs erop ernstige vervuiling te voorkomen door slik van de wielen van de landbouwvoertuigen te verwijderen voordat de voertuigen de weg op gaan; de vervuilde wegdekken zo snel mogelijk schoon te (laten) maken en geen grote blokken klei in de bermen te laten liggen.

Men raad ook aan contact met het waterschap op te nemen als een verkeersonveilige situatie dreigt te ontstaan door slik op de weg, waarbij het waterschap kan besluiten om borden met een snelheidsbeperking en slipgevaar te plaatsen; voor aanvang van de werkzaamheden slikstickers te plaatsen, zodat weggebruikers ruim van te voren op mogelijk gevaar geattendeerd worden. De stickers zijn voor leden gratis verkrijgbaar bij ZLTO (0113-247700) en Cumela (033-2474900).

Het waterschap houdt toezicht op het naleven van de spelregels zoals die hierboven vermeld staan. Als het mogelijk is, kan het waterschap ook een helpende hand bieden. Bij nalatigheid laat het waterschap de weg schoonmaken op kosten van de vervuiler. Soms zal het waterschap besluiten borden met een snelheidsbeperking te plaatsen.

Weggebruikers moeten in het buitengebied de komende maanden rekening houden met slik op de weg. Wanneer het regent of mistig is, kan dit al verraderlijke verkeerssituaties opleveren en met slik op de weg wordt het nog belangrijker dat de weggebruiker de snelheid aanpast aan de omstandigheden. In deze periode wordt van de weggebruikers extra alertheid gevraagd.

Voor het opslaan van bieten in bermen of overhoeken zijn geen ontheffingen meer nodig. In overleg met de opzichter kunnen landbouwers onder voorwaarden hun bieten opslaan in de berm of op overhoeken. Deze voorwaarden zijn dat er geen zichtbelemmering optreedt voor de weggebruikers en dat er een afstand van 1,80 m uit de zijkant van de verharding wordt aangehouden. Als de verkeersveiligheid dat toestaat zal een afstand van 0,50 m worden gedoogd.

Als een ongeluk wordt veroorzaakt door slik op de weg of verkeerde opslag van bieten, dan is de vervuiler verantwoordelijk voor het ongeval en voor alle gevolgen van dien.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Slick 50 (7-10-2011 om 16:47)
Velen geven hier af op de automobilist die maar geen snelheid wil minderen, maar dat is geen overtreding en wat 99% van de boeren doet wel. waarom komen die boeren er trouwens elke keer mee weg totdat er ongelukken komen ? doofpotje ? achterkamertje ? steekpenninkje ? gewoon keihard optreden !
Corrie (6-10-2011 om 18:18)
Je hoeft helemaal niet over binnenweggetjes te gaan om in de modder terecht te komen. Op de fiets van Kapelle naar Goes lag er vrijdag al veel slik op de weg,nog droog in de vorm van Belgische kasseien, dat zal nu wel, met de regen in een grote modderzooi veranderd zijn.
Forens (6-10-2011 om 13:11)
Helaas zorgt het slik wel voor zeer gevaarlijke situaties. Vanmorgen ook in de slip geraakt op een stuk weg waar je normaal 80 mag rijden. In de bocht het bordje met pas op slik. En in diezelfde bocht ligt de modder al. Probeer dan maar eens je snelheid eruit te krijgen zonder ongelukken.
Marco (6-10-2011 om 12:01)
Als iedereen aan de regeltjes zouden houden had de politie e.a. geen werk meer. We weten allemaal beter, vertel anderen wat ze wel en niet mogen maar zelf doen we geen f"ck. Dus kappe met deze onzin dat we maar rustig moeten gaan doen.
Slikery when wet (6-10-2011 om 11:49)
"Het waterschap houdt toezicht op het naleven van de spelregels zoals die hierboven vermeld staan." dat doen ze dan van af het kantoor ? overal is het een slikbende, dat moet ze toch zijn opgevallen toen ze dat "toezicht" pleegden ? of kunnen we het beter NAzicht noemen ?
Richard (6-10-2011 om 10:29)
Ik ben het met Niels eens! ook al staan er netjes bordjes voor slipgevaar, de mensen minderen geen snelheid. het ligt niet alleen aan de boeren, maar ook aan de rest van de mensen. Wees verstandig en minder uw snelheid!!