Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Dierenalarmnummer bekend

Toegevoegd: 24-10-2011, 17.59 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het meldnummer ‘144, red een dier’ wordt op 15 november opengesteld voor het publiek. Door het telefoonnummer kunnen meldingen over dierenleed beter en effectiever worden opgevolgd door de politie en andere hulpverleners en handhavers.


De aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing wordt verder verstevigd met een verhoging van de strafeisen door het openbaar ministerie. Ook gaan binnenkort de eerste dierenpolitieagenten aan de slag.

Het meldnummer ‘144, red een dier’ is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Meldingen worden beoordeeld door speciaal opgeleide politiemensen. Bij meldingen van acuut dierenleed wordt direct actie ondernomen door het betreffende regionale politiekorps.

Ook kunnen via het meldpunt een dierenambulance of gespecialiseerde diensten, zoals de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) worden ingeschakeld. Beide diensten treden toezichthoudend en handhavend op tegen dierenleed. De nVWA richt zich daarbij vooral op bedrijfsmatige sectoren en de LID treedt met name op tegen mishandeling van hobbymatig gehouden dieren.

Om te zorgen voor een landelijk dekkend en goed functionerend netwerk achter‘144, red een dier’ zijn er afspraken gemaakt over de taakverdeling op het terrein van dierenhandhaving en dierenhulpverlening. De taakverdeling staat in twee convenanten die vandaag zijn ondertekend door minister Opstelten en vertegenwoordigers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Dierenbescherming, de Federatie Dierenambulances Nederland en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Het meldnummer van de Dierenbescherming wordt vanaf 15 november doorgeleid naar 144. Het maakt deel uit van een expertisecentrum dat bij het KLPD wordt ingericht. Vanuit dit expertisecentrum wordt onder andere onderzoek gedaan naar internationale illegale dierenhandel en verbanden tussen dierenmishandeling en andere strafbare feiten zoals partner- en kindermishandeling.

De bestrijding van dierenleed wordt verder versterkt met een verhoging van de strafeisen tegen mensen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling. Het openbaar ministerie heeft het strafvorderingsbeleid per 1 oktober verzwaard. Bij de strafeis wordt voortaan ook rekening gehouden met het letsel dat een dier is toegebracht toegebracht of de gevolgde dood van het dier. Daarnaast wordt onder andere een reclasseringsrapport gevraagd bij delicten met een sadistische inslag of in gevallen waarin sprake is van grote maatschappelijke verontwaardiging.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er deze kabinetsperiode in totaal 500 dierenpolitieagenten komen. Dit jaar worden er 125 medewerkers dierenpolitie opgeleid aan de Politieacademie. De agenten maken deel uit van de basispolitiezorg, maar zijn volledig vrijgesteld voor hun taak.

De belangrijkste taak van de dierenpolitie is de aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing. De dierenpolitie treedt preventief, hulpverlenend, handhavend en strafrechtelijk op bij dierenleed. De opleiding tot medewerker dierenpolitie aan de Politieacademie is onlangs aangepast na evaluatie van de eerste opleiding die in mei van start ging. In de nieuwe opleiding, die onlangs is begonnen, wordt onder andere meer aandacht besteed aan praktijkvoorbeelden.

Vanwege hun expertise bestond de eerste lichting cursisten vooral uit hondengeleiders van de politie. Zij bepalen zelf of ze na de opleiding aan de slag gaan als voltijds medewerker dierenpolitie of dat ze hun huidige functie blijven uitoefenen. De nieuwe lichting cursisten wordt opgeleid tot voltijds dierenagent. Zij gaan vanaf eind november aan de slag.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Duurzame gast (25-10-2011 om 19:27)
Aan degene die om 17.01 aan Leuk schreef wil ik graag zeggen: Leuk heeft gelijk. Het gaat om de Animal Cops (dus niet Corps). Dit betekent gewoon Dierenpolitie. Heel goed dat deze er eindelijk komen. Ik hoop dat ze consequent zijn. En ook dat het de mensen meer bewust maakt en tot nadenken aan zet.
Robbin (25-10-2011 om 17:52)
Gelukkig zijn er eindelijk mensen wakker geworden om ook de dieren een fatsoenlijk bestaan te geven.veel te vaak worden dieren aan hun lot over gelaten terwijl ze al zo afhankelijk zijn van de mens.
Aan Leuk (25-10-2011 om 17:01)
Als jy het nieuws is beter in de gaten zou houden en DAARNA hier je reactie zou plaatsen, dat zou je weten dat deze activiteiten door een Animal corps word uitgevoerd en niet de politie!
Duurzame gast (25-10-2011 om 16:54)
HEEL GOED DAT ER EINDELIJK IETS GEDAAN WORDT AAN DIERENLEED !! Dieren werden slechts als ding gezien. Mishandeling, verwonden of zelfs doden werd hetzelfde afgedaan als een fiets beschadigen. Ik hoop ook dat het mensen bewuster maakt van hoe we met elkaar om zouden moeten gaan en met al wat leeft.
Ik (25-10-2011 om 12:35)
Nu alleen nog een dierentraumahelikopter , en het registratienummer voor de luchtvaart word PH-DIER ;-)
Dr.acula (25-10-2011 om 11:34)
Alle begin is goed, hoop dat er nu eens een zware stok te wachten staat op al die potentiƫle dierenmishandelaars, en dat de rechters er ook werk van maken.maar ik zou graag willen dat de wetsbepaling word veranderd dat een dier geen voorwerp is maar een levend iets,dat zou een groot verschil zijn.
Cookie-instellingen beheren