www.hvzeeland.nl

12 Jaar geëist in moordzaak Vlissingen

Toegevoegd: 27-10-2011, 20.37 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tegen een 26-jarige Vlissingse is vandaag een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist wegens moord op de toen 36-jarige Joost van der Linden.

Het stoffelijk overschot van de zwaar gehandicapte Vlissinger werd vier dagen na de moord op 7 oktober in de woning van de vrouw aan de Dordtmansstraat in Vlissingen aangetroffen.

Zowel de vrouw als haar 44-jarige vriend zaten dringend om drugs verlegen en dus werd Van der Linden ingeschakeld. Omdat het allemaal te lang duurde, verdween haar vriend naar een coffeeshop. Toen Van der Linden de drugs afleverde en werd uitgenodigd, probeerde hij de vrouw - volgens haar zeggen - aan te randen.

De vrouw was toen net bezig met een MP3-speler en een computerkabeltje. In een reactie sloeg zij het kabeltje rond zijn keel, schopte hem onderuit en trok het kabeltje strak aan met de fatale gevolgen. Haar vriend, die later thuiskwam, moest de vrouw van de het slachtoffer af trekken.

De twee hadden nog geprobeerd het stoffelijk overschot buiten de woning te brengen, maar zagen daar van af. Ze sloegen op de vlucht en konden korte tijd na de moord in Eindhoven worden aangehouden. De vrouw ontkende in eerste instantie alles, maar bekende later toch Van der Linden om het leven te hebben gebracht. Later trok zij haar verklaring weer in. Tijdens de behandeling van de zaak beriep zij zich op advies van haar advocate op haar zwijgrecht.

Volgens zowel de toxicoloog als de patholoog zal de ware doodsoorzaak nooit achterhaald kunnen worden omdat Van der Linden zowel aan een overdosis drugs, verwurging of een combinatie daarvan zou kunnen zijn overleden. De vriend van de vrouw is eind september al tot vijf maanden cel veroordeeld omdat hij probeerde om zijn vriendin uit handen van justitie te houden.

Uitspraak over twee weken.


Zie ook:
- Dossier Moord en doodslag in Zeeland
- 26/09/2011: Vijf maanden cel in zaak dode Vlissinger
- 12/09/2011: Celstraf in zaak dode Vlissinger
- 16/02/2011: Vlissings stel verdacht van moord
- 24/12/2010: Bekenteis in zaak dood Vlissinger
- 06/11/2010: Arrestaties in zaak dode Vlissinger
- 13/10/2010: Identiteit dode man bekend
- 12/10/2010: Politie: 'Doodsoorzaak onbekend'
- 12/10/2010: Dode gevonden in woning Vlissingen