Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
22 files van totaal 59 km

Grote reddingsactie paraglider

Toegevoegd: 30-10-2011, 15.44 uur
Door: Roland de Jong
ZOUTELANDE - In Zoutelande hebben de hulpdiensten vanmiddag de handen vol gehad aan de reddingsactie van een neergestorte paraglider.

De paraglider was opgestegen vanaf de officiële startplaats voor schermvliegeraars op de duinen tussen het strand en de Duinweg. Door nog onbekende oorzaak ging er rond 13.15 uur echter plotseling iets mis. De bestuurder van de paraglider stortte neer halverwege de duinen, welke enkele tientallen meters hoog zijn.


Vrij snel werd een grote reddingsactie op touw gezet. Twee ambulances, een traumahelikopter, de politie en de brandweer werden met spoed richting de ongevalslocatie gestuurd. Via een touw konden hulpverleners afdalen en zo bij het slachtoffer komen.

De traumahelikopter landde op een grasveld bij de Noordendolfer in het dorp. Ook het speciale hoogtereddingenteam van de Veiligheidsregio Zeeland werd gealarmeerd. Dit team, bestaande uit speciaal getrainde brandweerlieden en politiemensen, kwam uiteindelijk niet meer ter plekke.

Na de komst van het traumateam werd besloten om de zwaargewonde paraglider via de route langs het touw naar boven te tillen. Een groot aantal hulpverleners werd hierbij ingezet. De gewonde is uiteindelijk met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Over de aard van zijn/haar verwondingen is nog niets bekend.

Het is niet de eerste keer dat in Zoutelande een (ernstig) ongeluk gebeurd met een paraglider. Zo klapte in 2007 een man tegen enkele caravans op een nabij gelegen camping en in het voorjaar van 2008 belandden bijvoorbeeld twee paragliders kort na elkaar in een boomtop. Ook in januari 2010 gebeurde er een ongeval.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
R. vd g (31-10-2011 om 15:11)
Ben het met meneer Scheele eens... Moet dat allemaal nou door die duinen?? Ze maken alles kapot.... Wij mochten vroeger nooit in de duinen spelen ivm erosie... En nu staat een heel circus daar alles kapot te trappen!!!!
Sport (30-10-2011 om 21:38)
To all, Elke sport is gevaarlijk, behalve misschien de denksporten....... Erg genoeg dat dit gebeurt, maar mensen die deze sport uitoefenen weten dat. Hoop dat goed afloopt. Laat de manier van redden gewoon over aan reddingswerkers hoe gedaan moet worden. Oud-hulpverlener.
Kaatje (30-10-2011 om 21:21)
@L Scheele; Boven duinen(zand) een helikopter een tijd lang laten hangen?? Lijkt me niet zo prettig voor de patiënt en hulpverleners :-S
Hulpverlener (30-10-2011 om 20:05)
@L.Scheele: Nu waren misscihien veel handen nodig maar dat is altijd nog minder risico dan een helicopterredding. De traumaheli doet dat soort reddingen niet en dan zou er dus een ander specialistisch team opgeroepen moeten worden. Op zich geen probleem, maar nogmaals: een groter risico
Jan Verdam (30-10-2011 om 18:19)
In 1988 toen nog werkzaam bij de ambulancedienst walcheren een Belgische paraglider afgevoerd met een hoge dwarslaesie waaraan de patiënt later is overleden. Het blijft een gevaarlijke sport en ze bent hangend aan een dergelijke constructie, bij een val overgeleverd aan toeval.
L scheele (30-10-2011 om 17:16)
Waarom niet met een heli erboven en in een reddings bak leggen en vervoeren naar boven?
Cookie-instellingen beheren