Weerbericht:
Vannacht regen, overdag buien en zware windstoten. Vrijdag afnemende wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Grote reddingsactie paraglider

Toegevoegd: 30-10-2011, 15.44 uur
Door: Roland de Jong
ZOUTELANDE - In Zoutelande hebben de hulpdiensten vanmiddag de handen vol gehad aan de reddingsactie van een neergestorte paraglider.

De paraglider was opgestegen vanaf de officiële startplaats voor schermvliegeraars op de duinen tussen het strand en de Duinweg. Door nog onbekende oorzaak ging er rond 13.15 uur echter plotseling iets mis. De bestuurder van de paraglider stortte neer halverwege de duinen, welke enkele tientallen meters hoog zijn.


Vrij snel werd een grote reddingsactie op touw gezet. Twee ambulances, een traumahelikopter, de politie en de brandweer werden met spoed richting de ongevalslocatie gestuurd. Via een touw konden hulpverleners afdalen en zo bij het slachtoffer komen.

De traumahelikopter landde op een grasveld bij de Noordendolfer in het dorp. Ook het speciale hoogtereddingenteam van de Veiligheidsregio Zeeland werd gealarmeerd. Dit team, bestaande uit speciaal getrainde brandweerlieden en politiemensen, kwam uiteindelijk niet meer ter plekke.

Na de komst van het traumateam werd besloten om de zwaargewonde paraglider via de route langs het touw naar boven te tillen. Een groot aantal hulpverleners werd hierbij ingezet. De gewonde is uiteindelijk met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Over de aard van zijn/haar verwondingen is nog niets bekend.

Het is niet de eerste keer dat in Zoutelande een (ernstig) ongeluk gebeurd met een paraglider. Zo klapte in 2007 een man tegen enkele caravans op een nabij gelegen camping en in het voorjaar van 2008 belandden bijvoorbeeld twee paragliders kort na elkaar in een boomtop. Ook in januari 2010 gebeurde er een ongeval.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Guido Louman (1-11-2011 om 11:41)
Ik hoop dat het letsel van de piloot meevalt, dat hij spoedig zal herstellen en weer snel zijn grote passie (het vliegen) kan oppakken...!
Guido Louman (1-11-2011 om 11:37)
@Jan Jammer dat dit wordt aangegrepen om de veiligheid in twijfel te trekken. De veiligheid van de sport is niet te vergelijken met die van 23 jaar geleden. Er zijn altijd risico’s (net als bij skiën, autorijden, etc.) maar een goed opgeleide schermvliegpiloot kan deze risico’s aanzienlijk beperken!
Guido Louman (1-11-2011 om 11:26)
@R. vd G. Vanuit de schermvliegsport worden de regels m.b.t. het niet betreden van de duinen juist behoorlijk serieus genomen. In geval van een reddingsactie zou ik echter zeggen 'nood breekt wet'.
Hulpverlener (1-11-2011 om 09:05)
R vd g: Een slachtoffer laten sterven door op een heli te wachten omdat anders de duinen beschadigen? Een slachtoffer moet bij voorkeur binnen een uur in een ziekenhuis zijn. (The golden hour) dus haast is geboden, zeker vanaf zo'n afgelegen plek. Op afstand kun je niet zien hoe het gaat met het SO
Max (31-10-2011 om 22:12)
@ RvdG wat is dat nu weer voor en onnozele opmerking als of ze die gewonde dan maar moeten laten liggen een mens onderneemt nou eenmaal graag iets waar je hard sneller van gaat kloppen
Jongen van 16 (31-10-2011 om 21:55)
@R. vd g: Sorry hoor maar dit is geen spelen, dit is een mensenleven redden. Ik hoop dat u dat beseft.
Cookie-instellingen beheren