Weerbericht:
Bewolkt, regen en sneeuw. Morgen zonnige perioden
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Grote rampenoefening Vlissingen

Toegevoegd: 01-11-2011, 21.37 uur
Door: Roland de Jong
VLISSINGEN - Een grote kettingbotsing met diverse gewonden en vrijkomende gevaarlijke stoffen was vanavond het scenario van een grote rampenoefening in Vlissingen.

De zogeheten pelotonsoefening ging rond tien over zeven van start op de Veerhavenweg (N58), de oude af- en toerit naar de veerdienst Vlissingen-Breskens. Op deze tegenwoordig volledig afgesloten weg was een groot ongeluk nagebootst. Er was sprake van een kettingbotsing tussen een groot aantal personenauto's, enkele busjes en twee vrachtwagens. Ook was er een bus met daarin een flink aantal personen in het draaiboek opgenomen.


De brandweer kreeg zodoende een groot ongeluk voor de kiezen. En, om alles nog een stuk complexer te maken, was er ook nog eens sprake van vrijkomende gevaarlijke stoffen uit een tankwagen. Door deze stoffen hadden de brandweerlieden die als eerste ter plekke kwamen last van hun ogen. Diverse betrokkenen, waaronder de grote groep inzittenden van de bus, moest vervolgens door de eveneens deelnemende ambulancedienst worden behandeld. Slachtoffers kregen zuurstof toegediend en ook werd de hartslag gemeten. Verder werden ook de ogen van gewonden gereinigd.

Ogenschijnlijk kwam de oefening vrij traag op gang. Enkele slachtoffers konden pas een kleine twee uur na de melding van het ongeluk uit hun auto worden bevrijd. Dat had er onder meer mee te maken dat eerst enkele branden moesten worden geblust. Er woedde brand in een personenauto. Verder woedde er ook een brand bij één van de vrachtwagens.

Verder kwam dit ook vanwege de grootschalige hulpdiensteninzet. De brandweer schaalde immers op naar een zogeheten GRIP-2 situatie. Er kwamen vijftien tot twintig brandweerwagens ter plekke. Daaronder een groot aantal blusvoertuigen en onder meer een haakarmvoertuig met ontsmettingsunit van het Goese brandweerkorps. Deze ploeg kwam ter plekke om de ingezette gaspakkenteams te assisteren bij het decontamineren van de slachtoffers die aan de gevaarlijke stof waren blootgesteld.

De oefening, die dus uiteindelijk met name draaide om het helpen van slachtoffers, het bestrijden van brand en het omgaan met gevaarlijke stoffen, leverde uiteraard de nodige leermomenten op. Deze zullen naderhand uitgebreid worden besproken.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jeroen (2-11-2011 om 18:58)
Walcheren mag trots zijn op dit materieel.
Cookie-instellingen beheren