Weerbericht:
Vandaag veel zon en zomers warm. Donderdag later regen en (onweers)buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Groot alarm voor gaslucht

Toegevoegd: 17-11-2011, 08.08 uur - Update: 17-11-2011, 12.17 uur
Door: Roland de Jong
HOEK - De hulpdiensten hebben vanochtend groot alarm gegeven voor een gaslucht in de Julianastraat in Hoek.


De eerste melding van de lekkage kwam rond 07.25 uur binnen. Daarop werd met spoed een brandweerploeg uit Hoek ter plekke gestuurd. Na onderzoek bleek inderdaad dat er een gaslekkage was in de hoofdgasleiding, ook wel een hogedrukgasleiding genoemd.

De lekkage werd veroorzaakt doordat een spiegellas van de leiding was afgebroken. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. Omdat Delta snel een noodvoorziening voor de gastoevoer had geregeld, is voorkomen dat heel Hoek zonder gas kwam te zitten. De noodvoorziening bestond uit een omlegging van de gasleiding, waardoor er ook geen gas meer ontsnapte uit de ontstane lekkage.

Ontruiming
Rond 08.15 uur werd opgeschaald naar GRIP 1. Dit zorgde voor de inzet van diverse functionarissen en extra brandweermaterieel. Bij een GRIP 1 situatie wordt een Commando Plaats Incident (COPI) ingesteld. Hierin zitten leidinggevenden van de verschillende betrokken hulpdiensten.

Er werd opgeschaald omdat een aantal woningen in de directe omgeving ontruimd moesten worden. Het ging om zes woningen die gedwongen moesten worden ontruimd en 10-15 andere woningen waarvan de bewoners werd geadviseerd het pand te verlaten.

Uiteindelijk zijn er drie mensen opgevangen in het dorpshuis in Hoek. Rond 10.00 uur werd besloten af te schalen tot de dagelijkse situatie (GRIP 0), omdat het gevaar van de lekkage was geweken. Energiebedrijf Delta verwacht dat de kapotte leiding in de loop van de middag is gerepareerd.

De bewoners die in het dorpshuis zijn opgevangen, worden door de brandweer terugbegeleid naar hun woning. De brandweer zal bij hen uit voorzorg nogmaals metingen verrichten om te kijken of er geen gas meer hangt. Het effect van de lekkage is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland minimaal. Voor de zekerheid zal Delta onderzoeken of de lekkage gevolgen heeft voor woningen in de omgeving.

Inwoners van Hoek die vragen hebben over de lekkage of eventuele storingen ervaren, kunnen contact opnemen met het landelijke storingsnummer van de Delta: 0800-9009.

Volg ook de actuele updates op ons officiële Twitteraccount: klik hier.


Foto's
Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ben (18-11-2011 om 12:58)
@ Margriet, deze storing betrof het hogedruk transportnet; de huisaansluitingen zitten op het lagedruk distributienet.
Margriet (17-11-2011 om 18:17)
Het vorige gaslek is 9 jaar geleden, en aangezien ik net om de hoek woon weet ik dat zomer/najaar 2010 alle leidingen zijn vervangen van op straat tot in de meterkasten bij mensen thuis... Dus hoe dit dan gebeurd is???? zouden toch nieuwe leidingen moeten zijn...
Distributie (17-11-2011 om 16:20)
@ hoekse, ja, het is al lang tijd geweest en de overheid loopt daarin ver achter, en heeft nu geen geld meer. ik zou maar een extra verzekering afsluiten tegen gas explosieschade.
Hoekse (17-11-2011 om 16:04)
Ik kan me herrineren dat zo'n 10 jaar geleden op dezelfde plek ook een gaslek is geweest. wordt het geen tijd dat de leidingen vervangen worden?
Cookie-instellingen beheren