Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Vrijspraak dodelijk bedrijfsongeluk

Toegevoegd: 01-12-2011, 16.18 uur
De schippers van de duwboot zijn vrijgesproken.
De schippers van de duwboot zijn vrijgesproken.
© Foto: Roland de Jong / Provicom (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft donderdag de twee schippers van de duwboot Scorpio een 37-jarige Vlissingen en een 27-jarige man uit Wormerveer vrijgesproken van hun betrokkenheid bij de dood van hun 24-jarige stuurman Joey Heidweiller uit Heerhugowaard.

Tegen elk was een taakstraf van tachtig uur gevorderd. Het Openbaar Ministerie had de twee vervolgd op grond van twee tenlastegelegde wetsartikelen: 'vernietigen van een vaartuig met de dood als gevolg' en 'dood door schuld'.


In het laatste geval oordeelde de rechtbank dat het Openbaar Ministerie (OM) de twee niet had mogen vervolgen omdat er procedurefouten waren gemaakt. In het eerste geval, het vernietigen van een vaartuit met de dood als gevolg stelde de rechtbank dat de twee dan wel onvoorzichtig hadden gehandeld maar zij niet het gevaar van hun handelen hadden kunnen voorzien en dat leverde dus vrijspraak op.

De beide mannen, eerste en tweede schipper van de duwboot Scorpio lagen maandag 7 met twee pontons in de Van Cittershaven bij Heerema in Vlissingen om daar drie stalen buizen met een gewicht van 1.268 ton te lossen. Volgens het losplan moesten ze op het moment van takelen ballasttanks vullen. Door echter op voorhand al te ballasten konden ze een uur tijdwinst boeken.

De pompen werden aangezet en de mannen gingen koffiedrinken. Toen ze teruggingen helde het ponton al gevaarlijk naar één kant over en kapseisde. De lading rolde van boord en de stuurman sloeg overboord. Zijn lichaam werd dezelfde dag nog geborgen.
 
Zie ook:
- 'Fataal bedrijfsongeluk te voorkomen' (17-11-2011)
- Lichaam vermiste man gevonden (07-09-2009)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (1-12-2011 om 21:03)
Belachelijk...gewoon belachelijk! die 80 uur was al belachelijk, maar dit is nog erger!!..en het gevaar niet kunnen voorzien?? alsof je geen opleiding krijgt waarin DIT soort gevaren vermeld worden.. maar als je een supermarkt overvalt ga je 3 maanden de bak in...whatever
Cookie-instellingen beheren