Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 29 km

Hoger beroep zaak Checkpoint

Toegevoegd: 05-12-2011, 14.19 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) Den Haag heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen tot 18 maanden, hoge geldboetes en werkstraffen geëist tegen 17 verdachten in de zaak van coffeeshop Checkpoint uit Terneuzen.


De verdachten zijn de leidinggevenden, de achterdeurmedewerkers en de ‘thuiswerkers', dus degenen die een actieve bemoeienis hebben gehad bij de inkoop, verwerking, opslag en vervoer van grote hoeveelheden softdrugs. De hoofdverdachte, eigenaar van de coffeeshop, hoorde de hoogste straf tegen zich eisen: 18 maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk en een geldboete van € 50.000.

Alle verdachten wordt verweten dat zij deel uitmaakten van een criminele organisatie die zich bezighield met ernstige schending van de gedoogvoorwaarden. In casu gaat het om (het medeplegen van) de stelselmatige overschrijding van de toegestane handelsvoorraad softdrugs van 500 gram, het hebben van een voorraad buiten de coffeeshop in stashes en de verkoop aan buitenlanders waardoor drugs naar het buitenland werden vervoerd.

"Gebleken is dat de oogsten van 140 hennepkwekerijen via Checkpoint naar het buitenland zijn verkocht. Door met een gedoogbeschikking in de hand de voorwaarden stelselmatig te overschrijden hebben de verdachten het vertrouwen in het Nederlandse gedoogbeleid ernstige schade toegebracht."

"Door zelf een inkooporganisatie op te bouwen, opslagplaatsen en verwerkingscapaciteit te organiseren is er een criminele organisatie in het leven geroepen die op dezelfde manier moet worden beoordeeld als een andere organisatie die dezelfde taak op zich genomen zou hebben. Checkpoint moet dan ook gezien worden als een criminele organisatie", aldus het OM.

Het OM is van mening dat uiteraard rekening moet worden gehouden met het gegeven dat Checkpoint heeft geopereerd binnen (maar vooral ook buiten) de niet altijd even scherpe grenzen van het gedoogbeleid maar dat geldt maar in beperkte mate. Immers de openheid die Checkpoint heeft betracht aan de voordeur vormde een schril contrast met de geheimzinnigheid en de illegaliteit aan de aanvoerkant. Daar zijn de grenzen van het gedoogbeleid overduidelijk overtreden.
 
Onderzoek
In 2007 startte onderzoek ‘Checkpoint' naar aanleiding van aanwijzingen dat de maximaal toegestane handelsvoorraad van de coffeeshop stelselmatig werd overschreden. Na een doorzoeking op 1 juni 2007 en inbeslagname van een grote hoeveelheid softdrugs werd de shop voor enkele dagen gesloten.

Na heropening werd vrijwel meteen dezelfde hoeveelheid klanten, tussen de 2000 en 3000 personen per dag, bediend door Checkpoint. Het tweede onderzoek richtte zich daarom op de aanvoer van de softdrugs. Dit leidde tot een inval op 20 mei 2008. Hierbij werd wederom een grote hoeveelheid softdrugs in beslag genomen. In totaal werd tijdens de twee invallen ruim 200 kilo aangetroffen.

Rechtbank
De verdachten werden door de rechtbank veroordeeld tot lagere straffen dan door de officier van justitie geëist. Het OM stelde hoger beroep in tegen deze uitspraken. Het beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straffen. De rechtbank heeft voor de strafmaat de rol van de overheid zwaar laten meewegen. Het OM is van oordeel dat vooral moet worden gekeken naar wat de verdachten opzettelijk fout hebben gedaan.

Uitspraak op 2 februari 2012.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bitch-terreur (10-12-2011 om 15:55)
Nu maar eens kijken wie er daad werkelijk schuldig is en bij wie de grootste fout ligt en dat antwoord kan een kind nog geven degene met het grootste aandeel omtrend checkpoint is nog altijd GEM. TERNEUZEN wat waren zo blij met de vele uitgeschreven boetes want nu missen ze toch wel veel inkomsten
Marco (6-12-2011 om 03:19)
Als crimineel wordt je in NL rijkelijk beloond. De overheid is een slecht voorbeeld voor haar eigen democratie en creëert op deze wijze zelf een beeld van onrust, onveiligheid en onrechtmatigheid voor haar burgers. Ik verlies vertrouwen in de overheid en ons rechtssysteem. Wat een proefproces pfff
Jan (5-12-2011 om 19:07)
Wat een klucht, en dat op kosten van de belastingbetaler
John (5-12-2011 om 17:44)
18 mnd.cel en 50.000 euro boete? Haha, wat een lachertje! Ik denk dat ik de 'zaken' maar over ga nemen daar in Terneuzen. Heel lucratief. Je bedient 3000 klanten per dag via 140 hennepkwekerijen, verdient miljoenen en komt er met een (kleine) boete vanaf en 18 maanden staatshotel. Wat een land......
Marleen (5-12-2011 om 14:39)
Waneer houd die heken jacht eens op tegen die man das gewoon de gemeente die er niet tegen kon dat ze zelf niks verdiende aan die man zijn shop laat hem gewoon opnieuw starten en da zal een hoop overlast schillen he en die criminele bende das de overheid zelf o ja ik rook en gebruik niks dus
Cookie-instellingen beheren