Weerbericht:
Af en toe zon, plaatselijk ook mist
Verkeersinformatie:
64 files van totaal 253 km

Start Zeeuwse fietsverlichtingscampagne

Toegevoegd: 06-12-2011, 08.51 uur - Update: 06-12-2011, 14.52 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In Middelburg is vanochtend het startsein gegeven voor een reeks van in totaal 31 fietsverlichtingscampagnes in de provincie.

Speciale, voor dit doel ingehuurde, 'overvalteams' en politieagenten gaan in de vroege ochtenduren op pad om in de hele provincie fietsers aan te spreken op hun gedrag. De actie van het overvalteam is een positieve actie; het belonen van goed gedrag. Ook is het een waarschuwing, want er wordt samengewerkt met de politie. Zij zijn op diverse locaties aanwezig om te controleren op fietsverlichting en indien nodig boetes uit te delen.


Fietsers die de juiste en noodzakelijke verlichting voeren worden beloond. Zij krijgen een KansLichtKaart waarmee ze kans maken op een lichtgraffiti-workshop. Om mee te dingen naar de prijs moet de unieke code op de KansLichtKaart worden geactiveerd op www.vakerveiligfietsen.nl.

Fietsers waarbij het licht niet in orde is, krijgen van de politie een boete. De boete is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen hun verlichting laten repareren en in de toekomst veilig verlicht op pad gaan. Dit is natuurlijk geen oplossing op het moment zelf. Om deze fietsers wel veilig hun weg te laten vervolgen, krijgen deze fietsers naast de boete een klein lampje om veilig op de eindbestemming aan te komen.

Gedurende de campagneperiode worden ook posters opgehangen op opvallende locaties, zoals scholen, dorpshuizen en langs de fietspaden om fietsers te herinneren aan het belang van het voeren van (de juiste) fietsverlichting.

Op welke locaties in Zeeland de overvalteams en Politie Zeeland precies in actie komen, blijft een verrassing. De overvalteams bezoeken dit jaar 31 verschillende locaties waar veel fietsers komen, zoals fietspaden en bij scholen. Deze locaties worden opgegeven door de 13 gemeenten in Zeeland en het waterschap. Vaker Veilig Fietsen financiert 1 inzet in iedere gemeente, de overige inzetten worden deels bekostigd door de gemeenten en het Waterschap.
 
Het overvalteam is een onderdeel van het project Vaker Veilig Fietsen. Dit is een initiatief van het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF) en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en heeft als doel mensen te stimuleren vaker te gaan fietsen zonder dat dit leidt tot toename van het aantal verkeersongevallen.

De actie vanochtend vond plaats op de Oude Vlissingseweg in Middelburg, vlakbij het Shell-tankstation. In totaal zijn er bijna 140 fietsers gecontroleerd, 17 daarvan kregen een bekeuring.


Foto's
Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Piet fietsbel (7-12-2011 om 13:20)
Voor 9 of 10 euro heb je bij een hoop zaken een compleet ledlampjes verlichtingssetje om op je fiets te monteren of aan je tas en jas te hangen, als je die moeite al niet eens neemt....dan verdien je een vette bekeuring
Detty (7-12-2011 om 11:55)
Mijn zoon had gisteravond pech, op de heenweg naar zijn training deed zijn voorlamp het nog(daar let ik altijd heel streng op!),op de terugweg niet meer.Een boete van 20 euro. Een waarschuwing was wel zo sympathiek geweest deze eerste en hopelijk laatste keer.Voortaan altijd reservelampjes mee.
Fietser (7-12-2011 om 09:50)
Deze actie kan de politie voeren, daar 's morgens de mensen, scholieren en forenzen in donker naar hun werk/school gaan. Als ze in de loop van de middag naar huis gaan is er teveel spreiding en is het nog licht. Agenten zitten 's avonds ook thuis, want dan zijn het er veel minder tegelijkertijd!!!!!
Laurens (6-12-2011 om 21:19)
Pak niet alleen de scholieren aan, maar ook de volwassen mede-mens. Ook onder hen zijn er die vaak geen licht op hebben.
@Carolien (6-12-2011 om 18:55)
@ carolien, logisch dat het aan het einde van het jaar gebeurd.. in de zomer zullen de schoolkinderen niet in het donker naar school fietsen.. (eerder licht??) uhh? te weinig geld in het potje? er worden juist lampjes uit gedeeld.. even goed lezen de volgende keer..
M (6-12-2011 om 12:32)
Goede aktie! Gezien worden is belangrijk. Vooral op de buitenwegen. Daar zie je maar al te veel onverlichte fietsers, wandelaars en zelfs paarden. Je moet er toch niet aan denken zo iemand aan te rijden.
Cookie-instellingen beheren