Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Project veilige jaarwisseling van start

Toegevoegd: 12-12-2011, 16.41 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Elk jaar zou de jaarwisseling een goed begin van een nieuw jaar moeten zijn. Helaas vallen er altijd slachtoffers van oud op nieuw, landelijk zo'n 800.

Dit komt door verkeerd gebruik van vuurwerk en onderschatting van de gevaren daarvan. Ook in Zeeland zijn er jaarlijks slachtoffers te betreuren. Naast het menselijke leed, is er ook de materiële schade die na een jaarwisseling goed zichtbaar is. Opgeblazen prullenbakken, omgebogen verkeersborden en verbrande of gesmolten weggedeelten horen tot het straatbeeld. Jaarlijks bedraagt die schade vele miljoenen euro’s.
 
Schade als direct gevolg van de jaarwisseling. Dit zorgt jaarlijks voor hoge kosten bij de gemeenten. Kosten die indirect weer bij de burger terechtkomen. In Zeeland is een speciaal project ontwikkeld voor de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling 2011-2012. Dit project heeft tot doel mensen door middel van een voorlichtingscampagne bewust te maken dat je een veilige jaarwisseling zelf in de hand hebt. Het thema voor dit jaar is dan ook: een veilige jaarwisseling; je hebt het zelf in de hand!


De campagne richt zich op vier aspecten: vuurwerk, vernielingen, drankgebruik en geweld tegen mensen met een publieke taak. Bij vuurwerk gaat het over de gevaren van vuurwerk en het veilig gebruik ervan. Bij vernielingen over vermindering van schade aan publieke eigendommen. Bij drankgebruik de bewustwording van de effecten van teveel gebruik van alcohol. Gweld tegen mensen met publieke taak wordt niet getolereerd en wordt hard aangepakt.

Bij de totstandkoming van dit project hebben meerdere partijen de handen in elkaar geslagen, namelijk een meerderheid van de Zeeuwse gemeenten (Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen), Provincie Zeeland, Politie Zeeland, Openbaar Ministerie, Project Jeugd & Alcohol "Laat ze niet verzuipen", Halt Zuid-West Nederland en de Veiligheidsregio Zeeland.

Ook burgers kunnen hun steentje bijdragen. Overlast, vernielingen of voorbereidingen hiervoor kunnen zij bij de politie melden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, namelijk: Politie Zeeland: 0900 8844; Speciaal e-mailadres: [email protected] of Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Bij spoedeisende zaken belt men natuurlijk 112.

De jaarwisseling moet vooral een feest zijn, waarbij vernielingen en overlast tot een minimum worden beperkt. De samenwerkende Zeeuwse organisaties hopen dat deze gezamenlijke actie vernielingen en overlast vóór en tijdens de jaarwisseling 2011-2012 terugdringt.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marijke (13-12-2011 om 15:23)
Vuurwerk afsteken van 20.00 uur tot 22.00 uur tot die tijd de kroegen dicht en daarnar open tot 01.00 uur en niet tot 's-morgens vroeg een uur of vijf. Kinderen die doelloos met linnen tasjes volgepropt met vuurwerk rondlopen en achteloos naast zich neergooien. Waar halen ze het geld vandaan?.
Leomon (13-12-2011 om 14:08)
IZelf zit ik met een groep om een vuurtje beetje vuurwerk af te steken af en toe brandweer die komt kijken of het vuur nog veilig is. dit doen we al jaren zo en gaat nooit wat mis op wat kleine brandwondjes na. degene die zich niet kunnen gedragen flink straffen
Retteket (13-12-2011 om 07:44)
Vuurwerk voor particulieren verbieden, want dat geknal brengt niets dan ergernis voor mens en dier. Organiseer dan ook nog 1 groot oudejaarsvuurwerk en het probleem is grotendeels opgelost.
Cookie-instellingen beheren