Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
71 files van totaal 298 km

Reddingsbrigade paraat voor hoogwater

Toegevoegd: 05-01-2012, 18.47 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Opgeroepen zijn ze nog niet, maar bij de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade zijn ze al wel paraat voor een eventuele inzet bij hoog water.


In verband met de wateroverlast in het land hebben inmiddels 15 reddingsbrigades een voorwaarschuwing gekregen. Dat betekent dat deze brigades op korte termijn kunnen uitrukken om te assisteren bij evacuatie in de door wateroverlast getroffen gebieden. Daarnaast staan op het landelijk coördinatiecentrum van Reddingsbrigade Nederland in IJmuiden extra reddingseenheden en verbindingscommandowagens gereed.

De Van Dixhoornbrigade uit Middelburg heeft nog geen voorwaarschuwing ontvangen maar volgens voorzitter Leo Wolterman is er toch al sprake van verhoogde waakzaamheid binnen zijn brigade. “Inmiddels hebben we iedereen die we mogelijk kunnen inzetten gebeld met de vraag of, op welke dagen en voor hoelang men beschikbaar is. Zeker in deze vakantietijd is dat geen overbodige luxe”, aldus Wolterman.

“Niet iedereen is op dit moment in Zeeland en dat betekent dat we ook mensen van onze reservelijst nu op de hoogte brengen. Bovendien kunnen de redders nu concrete afspraken maken met hun werkgever.” Mocht er wel een vooralarm komen, dan wordt ook al het materiaal klaargemaakt om per direct uit te kunnen rukken.

In heel Nederland zijn 90 zogenaamde reddingseenheden beschikbaar. Een reddingseenheid bestaat onder meer uit een reddingsboot die speciaal geschikt is voor redding en evacuatie bij hoog water in bewoond gebied en een daarvoor opgeleide en geoefende bemanning.

De kans dat de Van Dixhoornbrigade daadwerkelijk wordt ingezet acht Wolterman niet zo groot. “Het is niet logisch om in het Noorden assistentie vanuit Zeeland als eerste te gaan inzetten. Maar mocht er bijvoorbeeld overlast ontstaan in de Biesbosch, dan wordt het verhaal ineens anders.”

De Van Dixhoornbrigade is in haar 40-jarige bestaan twee keer daadwerkelijk uitgerukt. In 1993 en 1995 bij de overstromingen in Limburg. De Middelburgse brigade oefent echter regelmatig. Op 10 december jongstleden werd nog een grote landelijke overstromingsoefening gehouden in de gemeente Westland. Van de 22 deelnemende reddingseenheden kwam er ook één uit Middelburg.

Zie ook:
-
Storm in Zeeland, dijkbewaking opgeheven (05-01-2012)
- Dijkbewaking rond Oosterschelde (05-01-2012)
- Waarschuwing voor extreem weer (05-01-2012)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren