Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM eist straffen tijdens snelrechtzitting

Toegevoegd: 06-01-2012, 19.39 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De officier van justitie vroeg vandaag in Middelburg de snelrechter gevangenisstraffen en huisarrest op te leggen bij Zeeuwse geweldsplegers. Ook is het de bedoeling om de verdachten die dit jaar strafbare feiten pleegden, volgend jaar op nieuwjaarsdag een taakstraf te laten doen.


De verdachte van zware mishandeling van een portier in Goes tijdens de oud en nieuwsnacht hoorde vandaag negen maanden celstraf eisen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Alsmede een te betalen schadevergoeding van 1000 euro aan het slachtoffer. De portier heeft littekens in het gezicht.

Ook wil de officier voor de verdachte huisarrest tijdens nieuwjaarsnacht 2012-2013 en een werkstraf op nieuwjaarsochtend volgend jaar vanaf 10.00 uur, waarbij hij zich in nuchtere toestand zou moeten melden bij de Reclassering. De officier benadrukte de ernst van de mishandeling van een persoon die voor ons aller veiligheid aan het werk is tijdens de nieuwjaarsnacht, samen te vatten als geweld in de publieke taak.

De Zeeuwse snelrechter veroordeelde de geweldpleger voor een poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel en legde een werkstraf van 160 uur op, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een schadevergoeding van 600 euro. Ook is het voor de verdachte niet toegestaan om op 31 december 2012 tot en met de nieuwjaarsochtend 2013 zijn woning te verlaten. Het openbaar ministerie overweegt hoger beroep in te stellen.

De drie meerderjarige verdachten van het gooien van molotovcocktails in Vlissingen, hoorden een maand cel eisen en 140 uur werkstraf. Het trio  fabriceerde op oudejaarsavond enkele molotovcocktails in elkaar met de bedoeling die later de avond op een pleintje in de Vlissingse wijk Bossenburg kapot te gooien.

Zover kwam het echter niet eens, want op weg naar de woning van de ouders van de 19-jarige werden al drie molotovcocktails 'uitgeprobeerd': een op de kruising  Van Hallstraat met de Van de Bruggenstraat, een in de brandgang achter de Van Halstraat en vervolgens nog een tegen de muur van de Archipelschool aan de Falckestraat.

Een omwonende die de vuurzee op de kruising en de brandgang aanschouwde schrok zich een ongeluk van de vuurzee en waarschuwde de politie. De mannen werden in de kraag gevat en in de tas van een van hen bevonden zich nog eens zes molotovcocktails. "En dat alles is het brand stichten met gevaar voor goederen en verboden wapenbezit", concludeerde de officier van justitie.

Tegen de drie eiste ze tot ontsteltenis van de zowel het drietal als hun aanwezige familieleden een celstraf van dertig dagen waarvan 25 voorwaardelijk, een taakstraf van 140 uur, het opgelegde huisverbod en de verplichting om zich op 1 januari 2013 om tien uur s'ochtends nuchter bij de reclassering te melden en aansluitend een werkstraf van vier uur te verrichten. De drie, die voor hun 'misdrijf' al vijf dagen achter slot en grendel hebben gezeten, zeiden zich nooit te hebben gerealiseerd wat de gevolgen van hun handelen zouden kunnen zijn.

De minderjarige verdachte kreeg een leer- en werkstraf en de voorwaarde om oud en nieuw 2013 thuis te vieren.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ik (8-1-2012 om 01:17)
Hiervoor zijn wetten hier heeft de rechter zich aan te houden,gezond verstand, misschien snap jij niet helemaal hoe werkt. Buiten het boekje treden kan niet al zou een rechter dat willen. Er is genoeg te doen in de maatschappij voor zulke type s. Geen mening geven als je er geen verstand van hebt.
Gezond verstand (7-1-2012 om 09:30)
Een portier zwaar mishandelen,dan een voorlwaardelijke straf en 160 uur vrijwilig spelen, hetgeen niet wordt uitgevoerd ivm gebrek aan werkzaamheden. Wie gelooft dan nog in recht. Zo wordt een rechtbank een draaibank/krombank. Deze rechter is medeschuldig aan de verloedering van de maatschappij.
Cookie-instellingen beheren