Opsporingsbericht met camerabeelden

Toegevoegd: 18-01-2012, 08.55 uur

Door: Roland de Jong
SINT JANSTEEN - Politie Zeeland vraagt uw aandacht voor een gewapende overval op de Spar supermarkt in Sint Jansteen in de gemeente Hulst. HVZeeland.nl publiceert in samenwerking met de politie de beelden van bewakingscamera's. Hopelijk herkent u de daders of de auto waarmee zij zijn gevlucht. Misschien weet u meer over deze overval te vertellen. De politie heeft uw hulp hard nodig om deze zaak op te lossen.

Op vrijdagavond 23 december 2011 omstreeks vijf over half zeven 's avonds wordt door drie daders een overval gepleegd op de Spar-supermarkt, gevestigd aan het Martje van Wardje in Sint Jansteen. De daders komen vanaf de Hoofdstraat aanlopen.

Drie daders gaan het pand binnen. De eerste dader draagt een lichtkleurige muts en heeft een op een pistool gelijkend voorwerp bij zich. Van de twee andere daders is het gezicht niet goed te zien, omdat ze dat hebben afgedekt. De tweede dader heeft een op een revolver gelijkend voorwerp bij zich. De derde dader houdt de schuifdeur open die toegang geeft tot de supermarkt en observeert van daar uit de zaak. De andere twee daders gaan naar binnen. In de zaak zijn op dat moment verschillende mensen aanwezig. Het gaat voornamelijk om klanten.

De eerste twee daders bedreigen met hun vuurwapens twee personeelsleden die bij de kassa klanten aan het helpen zijn. Dader één gaat, dreigend met het pistool, met een kassamedewerker richting de kluisruimte. Dader twee bedreigt de andere kassamedewerker met de revolver. Dader twee loopt naar de eigenaar en neemt deze onder bedreiging van de revolver mee naar de kluisruimte. Dader één voegt zich bij dader twee en de eigenaar.

Dader twee blijft bij de ingang van de kluisruimte staan en houdt zicht op de mensen in de winkel waarbij hij af en toe met de revolver in de richting van het personeel en de klanten wijst. Vervolgens verlaten dader één en twee de kluisruimte en lopen richting de uitgang van de winkel. Dader drie verlaat de winkel, gevolgd door daders één en twee. De daders lopen weg in de richting van de Hoofdstraat in Sint Jansteen. Daar ziet een getuige de drie daders in een zwarte Seat Leon stappen met een Nederlands kenteken. Het kenteken begint met 64-XV. De laatste combinatie van het kenteken is onbekend.

Vervolgens gaan de daders er met de buit vandoor. De daders rijden weg vanaf de Hoofdstaat, rechtsaf de Geslechtendijk op. Aan het einde van de Geslechtendijk rijden de daders linksaf, de Verrekijker op. Bij de verkeerslichten aan de Verrekijker rijden de daders door het rode verkeerslicht en slaan rechtsaf in de richting van Kapellebrug.

Signalementen
De politie heeft mede aan de hand van getuigenverklaringen en signalement opgesteld van de daders. Dader één is 1.65 tot 1.75 meter lang en heeft een licht getinte huidskleur. Het is niet duidelijk hoe oud deze persoon is. Hij draagt een zwarte of donkergrijze jas met capuchon en borstzakken. Hij draagt een zwarte broek met aan de zijkant drie rode verticale strepen op de pijpen. Op de rechter broekspijp zit aan de bovenzijde een soort embleem met daaronder een onbekende tekst.

Verder draagt hij witte handschoenen en zwarte schoenen met witte zolen. Deze dader heeft een beige muts op zijn hoofd met een opvallend kruislingse naad bovenop. In zijn rechterhand houdt hij een zwart, op een pistool gelijkend, voorwerp vast. In zijn linkerhand draagt hij een zwarte of donkerkleurige tas. Mogelijk gaat het om een schoudertas.

Over dader twee is niet veel bekend. Zijn lengte komt overeen met die van dader één, maar hij heeft een forser postuur. Hij is gekleed in een donkerblauw jack met op de linker ondermouw een rechthoekig embleem. Hij draagt een zwarte broek en heeft zwarte schoenen met witte zolen aan. Dader twee heeft een zwarte bivakmuts op zijn hoofd waardoor alleen zijn ogen en een klein deel van zijn blanke gelaat zichtbaar zijn. In zijn rechterhand houdt hij een op een revolver gelijkend voorwerp vast.

Dader drie is een man die qua lengte groter is dan de andere twee daders. Hij is gekleed in een spijkerbroek en zwarte schoenen. Hij draagt een gewatteerd zwart jack met capuchon. Verder heeft dader drie een donkere pet op zijn hoofd en een donkere sjaal voor zijn gezicht, waardoor hij onherkenbaar is.Voorverkenning
Uit beelden van de beveiligingscamera's blijkt dat er op donderdag 22 december 2011 omstreeks vijf over half vier 's middags een tweetal mannen de supermarkt binnen is gekomen. Uit de bewegingen en het gedrag van deze mannen is op te maken dat zij tijdens hun bezoek opvallend veel belangstelling hebben voor de toegangsdeur. Ook kijken zij regelmatig naar de beveiligingscamera's in de winkel.

Er is ook een signalement opgesteld van deze twee personen. Persoon één is een man waarvan de leeftijd geschat wordt tussen de twintig en de vijfentwintig jaar. Hij heeft een normaal postuur en kort donker haar. De man heeft geen baard of snor. De man is gekleed in een blauwe spijkerbroek en een zwart kort jack met twee witte strepen op de manchetten. Verder draagt hij witte sportschoenen met drie diagonale strepen.

Persoon twee is een man met een fors postuur en qua lengte langer dan persoon één. Zijn leeftijd wordt geschat tussen de twintig en de dertig jaar. Zijn donkere haar is kort opgeschoren met inhammen. Hij is gekleed in een zwart kort lederen jack met daaronder een trui met op de voorzijde witte letters of tekst. Verder draagt hij donkere sportschoenen en een zwarte trainingsbroek met drie verticale witte strepen op de pijpen.

Het gezicht van persoon één toont overeenkomsten met het gezicht van de eerder genoemde dader één. Ook komt het postuur en de lengte van deze man overeen met het postuur en de lengte van dader één.

Het onderzoek naar deze gewapende overval is in volle gang. De politie heeft nog enkele belangrijke vragen:
- Herkent u één van de daders?
- Herkent u de auto of weet u het volledige kenteken van deze auto?
- Heeft u omstreeks vijf over half zeven 's avonds of kort daarna de vluchtauto gezien en weet u welke kant de daders op zijn gevlucht
- Heeft u andere informatie die misschien kan bijdragen tot het oplossen van deze overval?

Zo ja, meld u dan op het politiebureau in Terneuzen of bel naar 0900-8844. Getuigen die anoniem informatie aan Politie Zeeland willen geven, kunnen contact opnemen met de Criminele inlichtingen Eenheid (CIE) van Politie Zeeland onder nummer: 06-28621551. Bij de CIE is uw anonimiteit gewaarborgd. Indien getuigen niet met de politie willen praten, dan kunnen zij contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Hopelijk kan uw informatie bijdragen tot het oplossen van deze overval.

Zie ook
- Dossier 'Overvallen in Zeeland'
- Opsporingsberichten
- 24/12/2011: Bewakingsbeeld overvaller Sint Jansteen 
- 23/12/2011: Gewapende overval Sint Jansteen


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (21-1-2012 om 18:24)
Er zijn 361 mogelijke kentekens...kleine moeite om dat even na te trekken..zoals ik heb gedaan en er rolt slechts 1 zwarte leon uit. zo moeilijk is dat niet toch?
Piet (19-1-2012 om 23:23)
@Romario: Zou het kunnen dat het een trainingsbroek van de voetbalclub AC Milan is?
Chris (18-1-2012 om 23:54)
@Zeeuwse: dit bericht werd 23 en 24-12-2011 reeds geplaatst behalve het deel over de voorverkenning.
Terneuzenaar (18-1-2012 om 20:38)
@ dave , dat was ook mijn eerste gedachte , dat van die auto.. En op de film beelden van Axel leken die gasten ook niet echt groot Hopen dat ze snel gepakt worden
Romario (18-1-2012 om 17:12)
Hij draagt een zwarte broek met aan de zijkant drie rode verticale strepen op de pijpen. Op de rechter broekspijp zit aan de bovenzijde een soort embleem met daaronder een onbekende tekst. Denkt er nog iemand na? Adidas trainingsbroek...
Dave (18-1-2012 om 16:16)
De seat Leon werd in axel ook gebruikt bij de overval op de casino...