Weerbericht:
Vrij zonnig en warm zomerweer, morgen alleen in het oosten nog zomers warm
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

'Helemaal geen ambulance ingezet'

Toegevoegd: 20-01-2012, 15.10 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In tegenstelling tot wat de Veiligheidsregio gisteren bekend maakte, is er helemaal geen ambulance ingezet voor de patiënt die uiteindelijk overleed en die aanleiding was voor het onderzoek dat leidde tot verscherpt toezicht op de ambulancemeldkamer.

Gisteren maakte de Veiligheidsregio bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat verscherpte toezicht per direct had ingesteld. Tijdens een persconferentie werd gemeld dat aanleiding voor het onderzoek een incident was waarbij te laat een ambulance was ingezet. In eerste instantie zou die zijn geweigerd, maar later alsnog zijn gestuurd.

Gisteren lieten nabestaanden ons al weten dat deze informatie niet correct was, maar de Veiligheidsregio kon dat toen niet bevestigen. "Onze dochter is niet per ambulance vervoerd, maar mijn echtgenote heeft haar in de auto naar Goes gebracht."

Rond 15.25 uur is vandaag alsnog bekend gemaakt dat er inderdaad geen ambulance is ingezet bij het bewuste incident. "De huisartsenpost (HAP) heeft geen ambulance naar de betrokken patiënt gestuurd." De patiënt zou zelf door familieleden naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

De Veiligheidsregio heeft vandaag ook nog een nadere toelicht gegeven op de de mededeling dat er altijd binnen twee minuten na een melding een ambulance gaat rijden. "Als de triage, de beoordeling door de verpleegkundig centralist, langer dan twee minuten duurt, dan zal altijd een ambulance worden uitgestuurd", zo laat een woordvoerder nu weten.
 
Zie ook:
-
Brief IGZ aan Veiligheidsregio Zeeland
- Vragen politiek over verscherpt toezicht (19-01-2012)
- Toezicht vanwege overlijden (19-01-2012)
- Ambulancemeldkamer onder toezicht (19-01-2012)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Klopt niet aan alle kanten! (23-1-2012 om 13:05)
Het moet altijd al te ver zijn voordat ze aktie ondernemen! Helemaal als je al bekend bent bij de dokter met verschillende kwalen word je niet serieus genomen en word je altijd afgescheept!! Tijd nemen, LUISTEREN en de mens serieus nemen, daar moeten ze eens aan werken!!Hoor het veel te vaak!
Bezorgde inwoonster Walcheren (21-1-2012 om 14:41)
@Heidi wat afschuwelijk wat jullie mee hebben gemaakt ! @Hulpverleners: leuk met moeilijke woorden gooien zoals casus dit casus dat.Het is ronduit schandalig dat er ZOVEEL beoordelingsfouten gemaakt worden. Dit is niet het ENIGE incident wat heeft plaatsgevonden. WEEKEND IN ZEELAND = SURVIVELEN
Hulpverlener (21-1-2012 om 07:48)
Hoho! niet gelijk gaan roepen dat er verkeerde/ongeinteresseerde mensen zitten! Mensen maken fouten, dat is overal zo en dat brengt risico met zich mee. En het is nog niet duidelijk of het overlijden veroorzaakt is door uitblijvende ambulancehulp. De betrokken centralist zal zich rot genoeg voelen
Een andere kijk op (21-1-2012 om 00:14)
De huisartsen van de HAP posten zouden zelf moeten rijden als er een aanvraag binnenkomt bij de HAP.Vaak schuift de HAP dan de verantwoording af bij de MKA en blijven zelf zitten/liggen.Bij een melding via of van de HAP gaat bij twijfel altijd huisarts rijden of huisarts en ambulance.Voorkomen is
Hulpvrlener (20-1-2012 om 18:32)
Duidelijk dat hulpvrlening uit een keten bestaat en niet uit losse onderdelen. Kennelijk hebben twee partijen (meldkamer+huisarts) beoordeeld dat een ambulance niet geindiceerd was. Het toezicht is dus niet puur obv deze casus maar deze casus is de trigger geweest voor een degelijk onderzoek.
Daantje (20-1-2012 om 17:25)
Groot schandaal!!!! Verantwoordelijke medewerkers eruitgooien en geintresseerde mensen aannemen