Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
56 files van totaal 200 km

Geen vervolging Checkpoint

Toegevoegd: 02-02-2012, 17.21 uur
Door: Roland de Jong

TERNEUZEN - Door het gedoogbeleid van politie, justitie en gemeente heeft het Openbaar Ministerie (OM) haar kans verspeeld om leiding en medewerkers van de Terneuzense coffeeshop Checkpoint te vervolgen.

Volgens het gerechtshof in Den Haag wisten de gemeente, het OM en de politie dat er veel softdrugs werd verkocht aan buitenlandse drugstoeristen. Er werd niet ingegrepen en mede daarom heeft het hof het OM nu niet-ontvankelijk verklaard.


Het OM zegt verrast te zijn door de uitspraak. "Het arrest wordt nu bestudeerd met de bedoeling om cassatie in te stellen. Het OM onderkent een deel van de kritiek die te maken heeft met de positie die het OM innam in het driehoeksoverleg, maar verbindt hier andere conclusies aan dan het Hof in haar arrest doet. Mede door de jarenlange gedoogsituatie kon Checkpoint alsmaar groeien en lange tijd doorgaan. Anders dan het Hof stelt het OM zich op het standpunt dat daardoor het recht tot strafvervolging niet is verspeeld."

Een ander deel van de kritiek van het Hof onderkent het OM niet. "Het OM stelt zich op een ander standpunt dan het Hof waar het gaat om de wijze waarop concreet inzicht is gegeven in de belangenafweging aangaande de vervolgingsbeslissing van de coffeeshop en zijn medewerkers. Het OM is van oordeel dat de belangenafweging wel degelijk helder en transparant is gemaakt en ook ter zitting zichtbaar is geworden. Verder heeft het OM een andere mening dan het Hof over het feit dat het OM een verwijt te maken is dat Checkpoint, ook na de eerste inval, nog bijna een jaar het bedrijf kon voortzetten."

Lonink
Burgemeester Jan Lonink heeft ook gereageerd op de uitspraak. "Het betekent dat het Hof de zaak vanwege de niet-ontvankelijkheidverklaring niet inhoudelijk behandeld heeft. Als het gaat om eventuele juridische vervolgstappen is het aan het OM om daarop te reageren, omdat zij deze strafrechtzaak voert."

"Als het gaat om deze uitspraak zijn er desalniettemin al lessen te trekken door alle partijen die betrokken zijn. Dat geldt ook voor ons en alle andere gemeenten in Nederland die worstelden en nog steeds worstelen met de coffeeshopproblematiek. Terecht zegt het Hof in zijn uitspraak dat het landelijke beleid weinig aanknopingspunten voor lokale bestuurders gaf."

"Als gemeente Terneuzen hebben we binnen dat beleid geroeid met de riemen die we hadden. Dat was de gedoogregels controleren. En bij herhaaldelijke overtredingen en waarschuwingen is de coffeeshop door ons gesloten. De gemeente heeft daarna de gedoogbeschikking ingetrokken. Deze beslissing is al door de Raad van State bekrachtigd en blijft hoe dan ook overeind. Deze uitspraak van de Raad van State staat dus los van de uitspraak in deze strafzaak van het Hof", aldus Lonink.

Zie ook:
- Hoger beroep zaak Checkpoint (05-12-2011)
- Nieuwe strijd tegen drugstoeristen (10-09-2010)
- Uitspraak in zaak Checkpoint (25-03-2010)
- Raadslieden Checkpoint: 'OM niet-ontvankelijk' (10-02-2010)
- Zaak Checkpoint 2 februari hervat (22-01-2010)
- Maandag start zittingen Checkpoint (12-06-2009)
- Opnieuw inval coffeeshop Checkpoint (20-05-2008)
- Lonink: Checkpoint half jaar dicht na inval (16-05-2008)
- Checkpoint zeker tot januari 2009 dicht (16-07-2008)
- Vijf aanhoudingen bij protestactie coffeeshops T'neuzen (07-03-2008)
- Politie houdt drugsprotest Voorpost in de gaten (07-03-2008)
- Veel te veel drugs bij coffeeshop Checkpoint Terneuzen (05-06-2007)
- 'Checkpoint krijgt waarschuwing' (04-06-2007)
- Grote politie inval bij coffeeshop Terneuzen (01-06-2007)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
@K (5-2-2012 om 15:12)
Feit dat je CP vergelijkt met Miami zegt al genoeg dat je niet weet waar je het over hebt.
K (5-2-2012 om 13:19)
@ex terneuzenaar waar slaat dit op?, toen cp er nog was was het het best lopende horeca bedrijf van terneuzen en voor de rest was terneuzen toen al dood, dealers waren er toen ook (harddrugs) cp was een legale dealer en nu zit er nog steeds een shop maimi dus wat een onzin.
Slechte zaak dit (4-2-2012 om 19:03)
In beroep gaan en zorgen dat het alsnog voor altijd dicht gaat............
Bitch-Terreur (4-2-2012 om 11:57)
Via deze weg wil ik Meddie en alle medewerkers van CP van harte feliciteren met de vrijspraak!!!!!
Ex-Terneuzenaar (3-2-2012 om 18:16)
Sinds de sluiting van CheckPoint is iedereen overgegaan op dealers. Die nu extreem veel geld verdienen. Terneuzen is de echte verliezer. Waarom zou iemand nu nog naar Terneuzen gaan? Uitgaan? Kom op zeg..
Piepo (3-2-2012 om 16:51)
Iedereen die antwoord heeft gegeven. geef ze allemaal gelijk. terug open met die toko dan hebben we minder last op straat en in de woonwijken. en de politie kan dan weer meer boetes uit delen aan franse DUS geld inne. meddie dee dit toen Jan lonink nog in een luiwer scheet. gefeliciteerd meddie.
Cookie-instellingen beheren