Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 34 km

Campagne invloed medicijnen rijgedrag

Toegevoegd: 27-02-2012, 10.33 uur
Door: Meryem Mouha

MIDDELBURG - Medicijngebruikers moeten beter controleren of de medicijnen die ze slikken invloed hebben op hun rijgedrag. In Zeeland start in maart de campagne 'Rij veilig met medicijnen' om medicijngebruikers bewuster te maken over de risico's van medicijnen in het verkeer.


Medicijngebruikers weten volgens het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onvoldoende dat bepaalde geneesmiddelen vanwege hun bijwerking behoorlijk invloed hebben op het reactievermogen en de rijvaardigheid. De invloed op het rijgedrag van sommige geneesmiddelen is immers vergelijkbaar met 4 glazen alcohol.

De bijwerkingen van medicijngebruik zijn onder andere slaperigheid en vermoeidheid, concentratieverlies en duizeligheid. Deze bijwerkingen zorgen in het verkeer natuurlijk voor gevaarlijke situaties.
 
Medicijnen die gevaarlijk kunnen zijn in het verkeer zijn onder meer slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva en middelen bij epilepsie. Het gaat echter volgens het IVM ook om ogenschijnlijk onschuldige geneesmiddelen zoals voor hooikoorts en reisziekte.
 
Jaarlijks vallen er in Nederland naar schatting 1.600 gewonden en 70 doden door rijden onder invloed van medicijnen. De bedoeling van de campagne is dat medicijngebruikers bewuster worden van de bijwerkingen, zodat ongelukken voorkomen worden. Op de verpakking van medicijnen die het rijgedrag beïnvloeden, staat een gele sticker die mensen waarschuwt. Doel van de campagne is onder meer dat mensen beter op deze stickers gaan letten.
 
Gedeputeerde Kees van Beveren, voorzitter van het ROVZ: 'We vinden het belangrijk dat juist in onze provincie aandacht komt voor de gevaren van rijden onder invloed van medicijnen. In Zeeland wonen veel ouderen en komen relatief veel verkeersongelukken voor. We voerden campagnes over alcohol en drugs in het verkeer, maar aandacht voor de invloed van medicijnen is minstens zo belangrijk'.
 
Tijdens de campagne worden er in Zeeland vrij toegankelijke bijeenkomsten over medicijngebruik en deelname aan het verkeer georganiseerd. Medicijngebruikers krijgen tips en kunnen ervaringen uitwisselen. De betrokken organisaties hebben (apotheekhoudende) huisartsen en apothekers gevraagd om tijdens de campagne extra voorlichting te geven aan hun patiënten over rijgevaarlijke medicijnen.
 
Meer informatie staat op www.rijveiligmetmedicijnen.nl.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wees realistisch (27-2-2012 om 17:03)
Dat is iets wat vanaf DEGENE DIE HET RECEPT VOORSCHRIJFT, dat ze daar over beginnen, er moets iets aangebeuren, er rijden zelfs mensen die niet eens meer achterom kunnen kijken in de auto, hoe ze het op willen lossen,? als men ze verstand niet gebruikt,en het heus niet dat heel nederland zo rijdt.
Qua patet orbis (27-2-2012 om 13:09)
@Zoop, verificatie bij de verzekeringsmaatschappij leerde mij dat als de specialist deelname aan het verkeer toestond ik ook verzekerd was via de maatschappij.
De HARDE FEITEN (27-2-2012 om 12:25)
FEIT: het aantal verkeersdoden veroorzaakt door voorgeschreven medicijnen (drugs) is een veelvoud van de ongevallen veroorzaakt door alcohol (ook drugs) en illegale drugs SAMEN ! maar helaas controleren ze daar heel toevallig nooit op... de legale drugsdealers worden gewoon ontzien door de wet.
Zoop (27-2-2012 om 12:17)
@ qua patet orbis, wat uw specialist zegt heeft totaal geen waarde voor de verkeerswet.
Medicijn gebruiker. (27-2-2012 om 11:41)
Hoe willen ze het oplossen dan? Goed streven hoor, maar aan deze kant west zeeuws vlaanderen is het openbaarvervoer nou niet zo geweldig. En ik denk dat er dan eigenlijk niemand meer mag rijden. Dus gaan we mensen achter de geraniums zetten. En de reactie schilt van mens tot mens.
Qua Patet Orbis (27-2-2012 om 11:00)
Ik slik zelf Paracetamol/Codeinefosfaat 500/10PCH 3x per dag 2 Tabletten, Sticker: kan de rijvaardigheid beinvloeden, toch mag ik van de specialist autorijden?? Misschien moet daar eens begonnen worden??
Cookie-instellingen beheren