OM wil 27 maanden voor steekpartij

Toegevoegd: 27-02-2012, 11.58 uur - Update: 27-02-2012, 12.29 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een 49-jarige vrouw uit Bruinisse hangt een gevangenisstraf van 27 maanden boven het hoofd. Zes maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Ook moet de vrouw een contactverbod krijgen en moet zij een schadevergoeding van 12.000 euro betalen. Althans, als het aan de officier van justitie ligt.

De vrouw wordt ervan verdacht in de ochtend van 4 september vorig jaar haar partner met een mes in diens buik te hebben gestoken. Voor de officier is dat - ondanks dat het volgens hem lijkt op noodweer of noodweerexces - te kwalificeren als een poging tot doodslag.

De zaak tegen de vrouw diende maandag voor de rechtbank in Middelburg. De relatie tussen de verdachte en haar vriend was niet bepaald honderd procent. Er waren regelmatig ruzies en de verdachte zou de nodige keren door hem zijn mishandeld.

De zaak tussen het stel escaleerde in de vroege ochtend van die vierde september. De partner was voor enkele weken op familiebezoek naar Polen geweest en hoorde dan er tijdelijk een Pools meisje in zijn woning zou komen logeren. Bij thuiskomst ontstond er daarover al direct ruzie. Het meisje kwam uit bed en er werd samen thee gedronken. Het meisje ging weer naar bed en de verdachte en haar vriend dronken wat bier.

Volgens de verklaringen van de verdachte begon haar partner te schelde en werd zij mishandeld. Ze liep naar de keuken, ging op een stoeltje zitten en rookte een sigaret. Toen zou zij door hem met zijn mishandeld en met een mes bedreigd. Het volgende wat de vrouw zich nog wist te herinneren is dat hij in de buik was gestoken. Vervolgens belde ze haar buurvrouw om te vragen hoe er een ambulance moest worden gebeld.
 
De verklaring van de man was een geheel andere. Er waren inderdaad wat woorden gevallen, hij had haar niet geslagen en dat was het. Vervolgens was hij in de keuken boodschappen gaan opruimen. Toen zij iets tegen hem zei en hij zich naar haar toe bukte, kreeg hij een stomp in zijn gezicht en stak zij hem met een mes in de buik.
 
Als gevolg daarvan liep hij een dubbele perforatie in de dikke darm op. Officier van justitie Rammeloo wees de rechtbank op de wisselende en tegenstrijdige verklaringen van de vrouw en het feit dat er al eerder een steekincident was geweest. “Dat maakt dat ik haar niet geloof”, zei Rammeloo. Daarnaast verbaasde hij zich erover dat iedereen in Nederland het 112 nummer kent, behalve de verdachte, dat het mes nooit is gevonden en dat de vrouw haar vriend zonder om hem verder te bekommeren gewond heeft achtergelaten. 

De raadsvrouwe van de verdachte was een geheel andere mening toegedaan. Zij stelde dat de poging doodslag niet bewezen kon worden en dat haar cliënt handelde uit noodweer. Om die reden zou er ontslag van rechtsvervolging moeten volgen. Mocht de rechtbank haar daarin niet volgen, dan meende zij dat de vrouw met een celstraf gelijk aan het voorarrest ("mijn cliënt is jarenlang slachtoffer van vernedering en mishandeling") al genoeg gestraft is. De vrouw zit inmiddels al 176 dagen in voorarrest.
 
Uitspraak over veertien dagen.

Zie ook:
- Man zwaargewond in Bruinisse (04-09-2011)Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
K (27-2-2012 om 18:54)
Het is toch een vreemd volkje die polen, komen ze in polen nu net zo vaak in de problemen als hier? of denken ze dat hier alles kan?.