Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Weerbaarheidstraining politieagenten

Toegevoegd: 29-02-2012, 13.05 uur
Door: Meryem Mouha

MIDDELBURG - Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) geeft 45 miljoen euro uit om de weerbaarheid van politieagenten te verhogen. In totaal gaan ongeveer 40.000 politiemensen in drie jaar tijd getraind worden. Per jaar zijn dit ruim 13.300 agenten die een training van 32 uur krijgen.

Agenten die zich in de frontlinie bevinden, krijgen mentale weerbaarheidstraining. Daarnaast wordt vastgestelde, werkgerelateerde Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) aangemerkt als een juridisch erkende beroepsziekte.


De mentale-weerbaarheidstraining, die in groepsverband wordt uitgevoerd, geeft de agent de vaardigheden die hij nodig heeft om zich met zelfvertrouwen op straat aan zijn werk te wijden. Deze training is bedoeld als inhaalslag voor het zittende personeel. Parallel hieraan wordt voor de structurele situatie een landelijk uniforme Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT) ontwikkeld en ingevoerd.

Posttraumatische Stress Stoornis
De politieagenten die PTSS oplopen, moeten goed gesteund worden door hun korps. Dit wordt door de meerderheid van de korpsen verschillend aangepakt. Opstelten wil dat de Nederlandse politie een eenduidige aanpak heeft voor dit soort kwesties.

"Alle inspanningen moeten erop gericht zijn om het genezingsproces juist zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dit is beter voor de agent in kwestie en zorgt er ook voor dat hij sneller weer inzetbaar is voor de dienst", aldus Opstelten. "De kern van dit beleid moet zijn, dat iedere agent die getroffen wordt door PTSS, waarvan medisch is vastgesteld dat het om PTSS gaat, als beroepsziekte in juridische zin erkend wordt."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Olleken Bolleken (29-2-2012 om 19:52)
Dat bij de politie het ptss gebeuern nog zo knullig wordt aangepakt. Bij de brandweer kent men sinds jaar en dag het Bedrijfs Opvang Team kortweg botteam genoemd Brandweer mensen van alle rangen en standen staan hierin collega's bij wanneer nodig. Eenieder kan z'n eigen vertrouwenspersoon kiezen
R (29-2-2012 om 18:19)
Als iedereen normaal was , had je geen politie nodig.
Vlissinger (29-2-2012 om 13:29)
En als de leiding gevende nu ook nog met woorden en daden achter hun personeel zouden gaan staan dan wordt het misschien nog wat.
Cookie-instellingen beheren