Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeland voelt zich relatief veilig

Toegevoegd: 01-03-2012, 13.38 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het aantal Zeeuwen van 15 jaar en ouder dat zich wel eens onveilig voelt was in 2011 iets lager dan een jaar eerder. Zeeland volgt daarmee de landelijke trend, zo blijkt uit de jaarlijkse Integrale Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zeeland komt goed uit de bus. De woonomgeving wordt hoger beoordeeld ten op zichte van de rest van het land en hetzelfde geldt voor de leefbaarheid en de veiligheid. Ook is in onze provincie de sociale betrokkenheid groter en geven mensen vaker aan zich voor hun buurt in te zetten. Zeeuwen geven hun buurt gemiddeld een veiligheidscijfer van 7,4.


Zeeuwen voelen zich meestal ook wel veilig in hun eigen buurt. In Zeeland komt het bijvoorbeeld minder vaak dan gemiddeld voor dat mensen omrijden of omlopen in de eigen buurt om onveilige plekken te vermijden. In onze provincie dragen inwoners ook minder vaak dan gemiddeld hun kinderen op om ergens niet naar toe te gaan vanwege onveiligheid.

Landelijk voelde net iets meer dan een kwart van ondervraagden zich wel eens onveilig. In onze regio gaf 17,6 procent van de mensen zich wel eens onveilig te voelen. Vorig jaar was dat nog 18,1 procent. Van de 17,6 procent gaf 1,2 procent aan zich vaak onveilig te voelen. Vorig jaar was dat 1,3 procent. Ook in 2009 voelden mensen zich vaker onveilig dan nu.

Een kwart van de Nederlanders van 15 jaar en ouder was in 2011 slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit. Dat is vrijwel gelijk aan het jaar ervoor. In Zeeland ging het om een kleine 17 procent. Volgens het CBS is dat significant lager dan het landelijk gemiddelde.

Naar politieregio varieert het slachtofferpercentage voor geweldsdelicten van ongeveer twee in Zeeland tot bijna acht in Amsterdam-Amstelland. Eenzelfde beeld is zichtbaar bij het percentage slachtoffers van vermogensdelicten. Dat loopt van ongeveer zeven in Zeeland tot ongeveer twintig in Amsterdam-Amstelland.
 
Vandalisme komt in Zeeland ook minder vaak voor dan gemiddeld. Zeeuwen hebben bovendien minder vaak dan gemiddeld te maken met een (poging) tot inbraak. Per 100 inwoners vinden in Zeeland 22 delicten plaats. In Amsterdam-Amstelland is dat aantal bijna drie keer zo hoog.

Het hele rapport is hier te lezen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rob (2-3-2012 om 00:17)
"Zeeuwen voelen zich veilig" Aan al die onderzoekjes moet je nooit veel waarde hechten, aangezien men mij (en vele anderen) in ieder geval niets gevraagd heeft. Het uitschot van Zeeland woont in Vlissingen en Terneuzen, maar dat was vorig jaar en dat jaar ervoor ook al bekend.
VdVonck (1-3-2012 om 19:18)
Hoeveel overvallen en straatroven hebben we de afgelopen 4 maanden gehad!? Het lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk dat men zich veiliger is gaan voelen!
C (1-3-2012 om 17:39)
@wittewijk nou idd en vergeet vooral die schietgrage gekken niet
Wittewijk (1-3-2012 om 16:19)
Zeeland voeld zich opzich veilig ondanks de loverboys pedos brandstichters overvallers junks en politie die alleen bezig is zonder dat ze er zelf wat aan kunnen doen om hoor om geld binnen te halen met boetes
Cookie-instellingen beheren