Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
119 files van totaal 409 km

OM definitief in cassatie Checkpoint

Toegevoegd: 05-03-2012, 16.19 uur
Door: Roland de Jong

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) Den Haag gaat definitief in cassatie tegen de uitspraak van het Hof Den Haag waarbij het OM niet ontvankelijk werd verklaard in zijn vervolging in de zaak tegen coffeeshop Checkpoint. Het OM kan zich niet verenigen met deze beslissing en de daarbij gegeven motivering.
 
Het OM had al eerder cassatie ingesteld om de wettelijke termijn waarbinnen dat moet gebeuren niet te overschrijden. Inmiddels heeft het OM de arresten van het hof uitgebreid bestudeerd en heeft het definitief besloten om de zaak aan de Hoge Raad voor te leggen.
 
Het Hof kwam tot de niet-ontvankelijkheid omdat, kort gezegd, onder andere het vertrouwensbeginsel geschonden zou zijn. De gemeente Terneuzen was er, in de visie van het Hof, steeds van op de hoogte dat de gedoogvoorwaarden stelselmatig werden overtreden.
 
Ook het OM was daarvan op de hoogte of moest dat zijn, zodat bij de verdachten het gerechtvaardigd vertrouwen bestond dat het OM niet tot vervolging over zou gaan, aldus het Hof. Ook zou sprake zijn van schending van het beginsel van een redelijke en billijke belangenafweging bij het nemen van de vervolgingsbeslissing.
 
Het OM is het niet eens met het oordeel van het Hof. "In de visie van het OM heeft het Hof te snel de wetenschap bij de gemeente over het overtreden van de voorwaarden mede toegerekend aan het OM. En mocht dat al zo zijn dan gold dat in ieder geval niet meer na de eerste inval in Checkpoint op 1 juni 2007."


Ook stelt het OM zich op een ander standpunt dan het Hof waar het gaat om de wijze waarop concreet inzicht is gegeven in de belangenafweging aangaande de vervolgingsbeslissing van de coffeeshop en zijn medewerkers. Het OM is van oordeel dat de belangenafweging wel degelijk helder en transparant is gemaakt en ook ter zitting zichtbaar is geworden.
 
De niet-ontvankelijkheid van het OM is met het instellen van beroep in cassatie nog niet onherroepelijk geworden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tralala (9-3-2012 om 21:10)
Ach, nog even een jaartje wachten en dan is alles weer voorbij. miami gaat binnenkort ook dicht dus dan loopt alles weer in onze binnenstad rond net als eind jaren 80, en zijn we weer terug bij af.
Frans (6-3-2012 om 10:23)
Zo houden ze elkaar weer lekker aan het werk, van onze belastingcenten.
J.B (6-3-2012 om 07:38)
Vanaf het begin is het de bedoeling geweest om de skihal af te pakken.Ze gaan net zoalng door met onze centen te gebruiken tot ze dat hebben bereikt.Zo komt de gemeente Terneuzen goedkoop aan een goed draaiende atraktie waar ze tot nu toe zoveel mogelijk dwars hebben gelegen (vergunningen winkels) .
Aower (5-3-2012 om 19:34)
Bijna 5 jaar en nog is men er niet uit weet je wat dat kost zet een goed plan op en geef het vrij Wordt het weer rustiger in Terneuzen het geld kan beter besteed worden
Robert (5-3-2012 om 18:56)
Terecht ,aanpakken die hab als ik 3 km te hard rij wordt er ook niet geseponeerd,maar ja ik ben dan gelijk misdadiger,verslavende troep aan de man brengen is schijnbaar normaal
Kees (5-3-2012 om 17:01)
Belachelijk. Willens en wetens hebben ze jarenlang toegezien hoeveel mensen er naar binnen gingen en hoeveel er verkocht werd. Alles werd oogluikend toergestaan. Men wist van de hoed en de rand. En nu word de ondernemer ervoor aangepakt. Aanvoer en de teelt via de achterdeur nooit goed geregeld.
Cookie-instellingen beheren