Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
46 files van totaal 150 km

Start project brandveiligheid Schouwen-Duiveland

Toegevoegd: 29-10-2003, 17.55 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

ZIERIKZEE - Het brandweerkorps van de gemeente Schouwen-Duiveland gaat geregeld en onverwacht controleren of cafés, discotheken en andere openbare gebouwen voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften.

Dit `Project (brand) veiligheid` is volgens burgemeester J. Asselbergs het vervolg op de controleproef, die dit voorjaar in de horeca van Renesse gehouden is. Deze maand zijn bij wijze van verrassingscontrole al eerste cafés en discotheken in Renesse, Scharendijke en Zierikzee bezocht. Al waren er volgens de burgemeester bij drie bedrijven in Zierikzee `wat kleine probleempjes`, zoals noodverlichting die niet werkte, het algehele oordeel van deze inspectie was goed. ,,Het geeft een positief beeld, zeker voor Renesse.``

Asselbergs is temeer tevreden omdat ook bij een onaangekondigde controle de zaken in orde waren en eerdere opmerkingen van de brandweer waren opgevolgd. Alle openbare gebouwen, van cafés tot bibliotheken en dorpshuizen, moeten een gebruiksvergunning hebben. Hierin wordt onder meer geregeld hoeveel mensen tegelijkertijd in een pand mogen zijn, bijvoorbeeld op basis van het aantal vluchtwegen. Een ondernemer kan daarnaast alleen een vergunning krijgen als zijn pand voldoet aan de eisen die de brandweer stelt aan onder andere deze ontsnappingsroutes.

Als eenmaal de vergunning is afgegeven, wil de gemeente wel in de gaten houden of een pand blijft voldoen aan die veiligheidseisen. Lege fusten Die controle is dit voorjaar bij wijze van proef gestart in de cafés en discotheken van Renesse. ,,We hebben bewust voor Renesse gekozen, zo kort voor het zomerseizoen, omdat we zeker wilden weten dat het in orde zou zijn``, aldus Asselbergs. Daarbij is onder meer gekeken of de noodverlichting werkt en de nooddeuren bereikbaar en te gebruiken zijn zoals is afgesproken: een paar lege fusten mogen niet in de weg staan.

De resultaten van deze aangekondigde inspectie zijn voor de gemeente nu aanleiding `dat soort controles geregeld en niet aangekondigd` te doen in het kader van het project (brand)veiligheid. De bedoeling is met onverwachte inspecties alle panden die een gebruiksvergunning moeten hebben, bij toerbeurt te controleren. Nu zijn horeca-bedrijven in Zierikzee, Scharendijke en Renesse bezocht, terwijl volgens Asselbergs een volgende keer gekozen kan worden voor cafés op Duiveland. Of de dorpshuizen.

Twee tot drie keer per jaar moet telkens een andere groep bedrijven bij verrassing geïnspecteerd worden. Net als bij de gebruikelijke éénjaarlijkse controles krijgt een ondernemer altijd even de tijd om geconstateerde problemen te repareren


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren