Weerbericht:
Af en toe regen, in Zuid-Limburg mist
Verkeersinformatie:
Geen files

Leidinggevenden oefenen ramp

Toegevoegd: 17-04-2012, 14.46 uur
Door: Roland de Jong
TERNEUZEN - Een grote brand met meerdere gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers. Dat incident kregen de deelnemers van een grote oefening dinsdag in Terneuzen voor de kiezen.

De oefening draaide om het schoolgebouw van ROC Westerschelde aan de Vlietstraat. In een lokaal had zich een explosie voorgedaan. Hierop volgde een brand en diverse personen liepen letsel op. Er was sprake van grote rookontwikkeling en mogelijk zelfs van vrijkomende gevaarlijke stoffen.


De hulpdiensten zetten groot materieel in. Zo werden dertig ambulances ter plekke gevraagd en schaalde men op naar een GRIP 3-situatie. Die ambulances kwamen overigens niet ter plekke, want het ging om een zogeheten papieren oefening: een oefening op leidinggevend vlak. Niet gericht op de letterlijke praktische uitvoering en zonder veel voertuigen dus.

Het overleg tussen de verschillende betrokken partijen werd wel uitgebreid geoefend. Aan de oefening deden vertegenwoordigers mee van de brandweer, de politie, de geneeskundige hulpverlening, de gemeente en de school.

De hulpverleners moesten via het hoofd Bedrijfshulpverlening (BHV) van de school achterhalen wat er precies aan de hand was en hoeveel slachtoffers er waren. Aan de hand hiervan moest elke leidinggevende er voor gaan zorgen dat zijn of haar achterban alle nodige werkzaamheden - zij het fictief - in gang ging zetten. Van bluswerk tot het inrichten van een gewondennest en van het realiseren van een afzetting tot het versturen van een persbericht: aan alles moest worden gedacht.

De hulpverleners moesten hun overleggen voeren vanuit het zogeheten Commando Plaats Incident (CoPI). Tijdens de oefening lag de nadruk op het samenwerken tijdens een crisissituatie en het werken volgens de geldende procedures.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren