Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
35 files van totaal 121 km

Zeeuwse arrestant fraudezaak supers

Toegevoegd: 22-05-2012, 12.37 uur
Door: Roland de Jong

VEERE - Een inwoner van Veere is één van de acht mannen die gisteravond is opgepakt op verdenking van grootschalige belastingfraude bij supermarkten. Dat meldt het Functioneel Parket.
 

De FIOD heeft gisteravond acht mannen uit Zwijndrecht, Rotterdam, De Bilt, Veere, Nijkerk (2) en Moerdijk (2) aangehouden op verdenking van belastingfraude in supermarkten in de periode na 2006. De FIOD doorzocht tien woningen en zes supermarkten in Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en in de omgeving van Nijkerk en Moerdijk (2). Er zijn uitdraaien gemaakt van de kassa's. Het totale nadeel voor de belastingdienst wordt geschat op zo'n anderhalf miljoen euro.


De aangehouden mannen met leeftijden tussen de 43 en 62 jaar zijn of waren bedrijfsleider in een supermarkt. Zij zijn in verzekering gesteld voor verhoor. Onder de verdachten zijn zes voormalig franchisenemers van Super de Boer. Twee van hen hebben de winkel niet meer. De FIOD heeft bij de doorzoeking van de woningen en bedrijfspanden van de verdachten administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Volgens het Ministerie van Financiën sjoemelde bijna de helft van de 240 zelfstandige Super de Boer ondernemers in de periode sinds 2006 met de kassa waardoor de omzet kunstmatig werd verlaagd. Één ondernemer stak volgens een woordvoerder zo jaarlijks ruim 240.000 euro in eigen zak. Op basis van de jaren die zijn onderzocht schat de Belastingdienst dat er in de hele periode voor 18,3 miljoen aan omzet is verzwegen.

De verdachten hebben vermoedelijk de belastingdienst opgelicht door het opmaken van een valse kasadministratie. Zij boekten bijvoorbeeld vlak na opening van de supermarkt bedragen retour, terwijl er geen spullen retour gebracht werden. Het bedrag dat zij retour boekten haalden zij vermoedelijk vervolgens uit de kassa. Ondernemers sjoemelden ook met statiegeld of verzwegen de inkomsten van marktkraampjes. Zij droegen hier geen omzetbelasting, vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting over af. 

De belastingdienst ontdekte de vermoedelijke modus operandi tijdens een boekenonderzoek bij een franchisenemer van Super de Boer in 2008. Uit onderzoek door de belastingdienst kwam naar voren dat vermoedelijk meer franchisenemers van Super de Boer dezelfde modus operandi hanteerden.

Door de gegevens van alle franchisenemers te analyseren kwamen verschillende fraudepatronen naar voren. Zo was er een ondernemer die iedere maandag en vrijdag een bedrag van 2500 euro afboekte. Ook was er een groep ondernemers die wekelijks precies het zelfde bedrag afroomden, 499 euro, kennelijk in de veronderstelling dat zo’n bedrag niet zou opvallen.

De Belastingdienst heeft de dossiers van de 6 meest frauderende ondernemingen overgedragen aan de FIOD voor strafrechtelijke vervolging. De andere ondernemers kunnen rekenen op naheffingsaanslagen met een fikse boete (tot 100% van de te betalen belasting). Door zelf alsnog de verzwegen omzet bij de Belastingdienst aan te geven kunnen zij een diepgaand boekenonderzoek voorkomen.

De belastingdienst, de FIOD en het OM hebben samen gekeken wat de beste aanpak is om de fraude aan te pakken en in de toekomst te voorkomen. “Het afromen van omzet om daarmee belasting te ontduiken is fraude, het benadeelt de belastingbetaler, werkt concurrentievervalsend en ondermijnt ons systeem. Daarom pakt de overheid dit soort zaken aan”, aldus een woordvoerder.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Piet agent (23-5-2012 om 15:23)
Leo, wet je wel wat de FIOD en de Belastingdienst doet? die doen niets met verkrachters in ieder geval, dus je verhaal slaat nergens op. Verkrachters geef je aan bij de politie en dan word er onderzoek gedaan naar mogelijke verkachtingen, niet naar belasting ontduiken
Hans (22-5-2012 om 22:32)
Leo, helemaal ,mee eens!!!!!
Leo (22-5-2012 om 19:30)
Zodra het om geld gaat lopen ze hard, maar zodra er mensen berecht moeten worden voor verkrachting, misbruik of een overval, dan weten ze niet hoeveel straf er opgelegt moet worden, ze moesten eens te zwaar gestraft worden!!!!!
Johan (22-5-2012 om 17:52)
Als iedereen gewoon belasting betaald, betalen we met z'n allen minder. Iemand die belasting ontduikt op een ilegale manier steelt van u en mij, denk daar maar eens over na.
John (22-5-2012 om 16:24)
@Ben, wat een onzin. Dus als je het niet redt door regels (welke voor iedereen gelijk zijn) moet je maar gaan frauderen? Zou een mooie boel worden dan...
Robin (22-5-2012 om 15:54)
Nou, dit is wel iets meer dan je hoofd boven water houden hoor. Als ik het zo lees, hebben die ondernemers toch wel iets meer geld dan de gemiddelde Nederlander. En ze zullen echt niet in een klein flatje in een achterstandswijk wonen
Cookie-instellingen beheren