Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 27 km

Verscherpt toezicht opgeheven

Toegevoegd: 24-05-2012, 22.27 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Meldkamer Ambulancezorg (MKA) van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) staat niet langer onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Afgelopen vrijdag is dit verscherpt toezicht, dat was ingesteld op 18 januari opgeheven.


De inspectie is van oordeel dat de MKA op dit moment voldoet aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. De IGZ heeft vertrouwen in de verbeteringen die de veiligheidsregio heeft ingezet om de tekortkomingen op te heffen. De veiligheidsregio is verheugd dat dit heeft geleid tot de opheffing van het toezicht, maar realiseert zich ook dat zij er nog niet is.

Op de MKA zijn in de afgelopen maanden uiteenlopende verbeterpunten doorgevoerd. Zo zijn er nu voldoende bevoegde en gekwalificeerde centralisten aanwezig. De procedure rondom de klachtafhandeling is verbeterd en transparanter (te vinden op www.vrzeeland.nl).

De aansturing op de Meldkamer is verbeterd op cruciale functies. Er is nu een directeur Meldkamer, de directie VRZ is met de benoeming van de nieuwe regionaal commandant / directeur VRZ op sterkte en er is nu een teamleider Meldkamer met medische achtergrond. Daarnaast is een Medisch Manager thans structureel betrokken bij de bewaking en borging van de kwaliteit en zorg op de meldkamer.

De personele bezetting (roosterdruk) blijft een aandachtpunt, even als het adequaat afhandelen van zorg. Door middel van steekproeven wordt dit besproken en geoefend met de centralisten. VRZ zal nog investeren op het gebied van beheer en techniek. Daaronder vallen de update van het meldkamersysteem, vernieuwing van het telefoniesysteem en sneller doorschakelen naar huisartsenposten.

Over ten hoogste drie maanden vindt herinspectie plaats.

Zie ook:
-
'Altijd twee verpleegkundig centralisten' (02-02-2012)
- 'Helemaal geen ambulance ingezet' (20-01-2012)
- Brief IGZ aan Veiligheidsregio Zeeland
- Vragen politiek over verscherpt toezicht (19-01-2012)
- Toezicht vanwege overlijden (19-01-2012)
- Ambulancemeldkamer onder toezicht (19-01-2012)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren