Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
67 files van totaal 262 km

Waarschuwing voor koud zwemwater

Toegevoegd: 25-05-2012, 11.26 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De reddingsbrigade waarschuwt mensen die dit Pinksterweekeinde naar het strand gaan voor de lage watertemperatuur.


Volgens de reddingsbrigade ligt de watertemperatuur op veel plaatsen nog maar rond de 11-12 graden. Door de hoge luchttemperatuur verwachten de redders echter dat veel mensen toch het water ingaan. En dat is gevaarlijk, want de risico's van kramp en onderkoeling liggen al snel op de loer.

Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland: "We zijn blij met het mooie weer en mensen moeten daar vooral van genieten. Maar we waarschuwen niet voor niets. Jaarlijks moeten we nog te vaak mensen met kramp en onderkoeling helpen en onze missie is om ongelukken juist zoveel mogelijk te voorkomen."

Geadviseerd wordt om alleen het water in te gaan op plaatsen waar een reddingsbrigade toezicht houdt. Watersporters wordt met klem aangeraden beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden.

Diverse strandwachtposten zijn tijdens het Hemelvaartsweekeinde al open gegaan. De Domburgse reddingsbrigade, actief op het Banjaardstrand, gaat dit weekeinde ook open. Dit is mogelijk omdat de redders daar sinds dit jaar de beschikking hebben over een permanente reddingspost.

Op de eerste warme dagen verwacht de reddingsbrigade ook veel ouders met kinderen op het strand en bij recreatiewater. Na het succes van voorgaande jaren delen Interpolis en de reddingsbrigade ook dit jaar weer gratis de 06-polsbandjes uit.

Op dit bandje kunnen ouders de naam van hun kind en het mobiele nummer van een van de ouders zetten. Zo kan de reddingsbrigade zoekgeraakte en weer opgespoorde kinderen snel bij hun ouders terugbrengen. Op deze manier vinden Interpolis en de reddingsbrigade elkaar in hun gezamenlijke doelstelling: preventie. De landelijke 06-polsbandjesactie draagt hieraan praktisch bij en is letterlijk 'handig' voor alle ouders met jonge kinderen. 

Tien tips van de reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:
1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de reddingsbrigade toezicht houdt 
2. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop 
3. Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten 
4. Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen 
5. Draag een wetsuit tijdens het watersporten 
6. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters 
7. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe 
8. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte 
9. Informeer bij de reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters
10. Let op de weersverwachting of informeer hiernaar bij de lokale reddingsbrigade, zodat u bij opkomend onweer op tijd van of uit het water bent. 

Meer tips vindt u op www.veiligstrand.nl.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren