Weerbericht:
In het (zuid)oosten enkele wolkenvelden. Elders stapelwolken
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Drugsactie in Vlissingse haven

Toegevoegd: 07-06-2012, 13.03 uur
Door: Roland de Jong
RITTHEM - In de haven van Vlissingen-Oost heeft de douane vanochtend een vrachtschip gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen. Of er ook daadwerkelijk iets is aangetroffen is nog niet bekend.

Sinds februari van dit jaar werken de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, het Korps Landelijke Politiediensten en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD)-Economische controledienst (ECD) en de douane intensiever samen om informatie over criminele activiteiten beter samen te brengen.


Tot voor kort handelden de verschillende opsporingsinstanties meer op zichzelf en werd kennis en informatie niet goed gebundeld. Dat gebeurt nu wel en volgens politiewoordvoerster Esther Boot is dat een groot succes. “Sinds de start van de samenwerking hebben we drie grote drugsvangsten gedaan in het Vlissingse havengebied. De intensievere samenwerking heeft hier zeker aan bijgedragen.”

De controle vandaag vond plaats op een groot zeeschip. Het ging om een zogeheten visitatie-actie. Bij zo'n actie wordt door een speciaal team van acht tot tien douanebeambten het gehele schip afgezocht op de aanwezigheid van drugs. Criminelen blijken met name te proberen om cocaïne de Vlissingse haven in de smokkelen. Volgens de douane worden er echter regelmatig vondsten gedaan. Dit is mede te danken aan de inzet van speurhonden, die speciaal zijn getraind in het opsporen van deze drug. Vandaag zette de douane de Jack Russell speurhond 'Joop' in.

Inmiddels is ook de nodige kennis voor handen over de plaatsen waar drugs doorgaans wordt verborgen. Volgens de douane wordt drugs namelijk vaak verstopt in de ruimen of in de zogeheten voorpiek of de roerkoning. Deze laatste plek is een open ruimte waar soms door duikers van buitenaf drugs in wordt verstopt. Ondanks deze kennis kan, wanneer er tijdens de controle niets is gevonden, nooit honderd procent zeker worden gesteld dat er niets over het hoofd is gezien. Maar dat er regelmatig iets wordt gevonden duidt er in ieder geval op dat de controles toch effectief zijn.

De politie en de douane denken dat de intensievere samenwerking op termijn zal leiden tot meer drugsvangsten. Of er voor de start van de samenwerking meer drugs langs de controleurs glipte, kan volgens de douane niet gesteld worden. Dat zal vermoedelijk pas over langere tijd blijken, als duidelijk wordt of er dan veel vaker drugsvangsten zijn gedaan dan voor de start van de informatie-uitwisseling.
 
Zie ook:
- 10/05/2012: Weer grote cocainevondst op schip
- 19/04/2012: 45 Kilo cocaine op schip Ritthem
- 19/04/2012: Verdovende middelen op schip Ritthem
- 30/03/2012: Grote cocainevondst Vlissingen


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren