Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
67 files van totaal 254 km

Celstraf geëist voor afpersen jongeren

Toegevoegd: 13-06-2012, 21.00 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft woensdag tegen een 22-jarige Amsterdammer een celstraf van 28 maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist.  

Samen met een 19-jarige kameraad uit Hoorn, een eveneens in Hoorn wonende 18-jarige vriend en een zwakbegaafde Souburger van 18 jaar hielden ze vorig jaar een zestal jongelui uit onder meer Middelburg, Veere, Goes en Walcheren en Goes een verhaal op dat ze snel goed geld konden verdienen. Als de jongelui iets op afbetaling kochten of telefoons met abonnementen afsloten, konden zij er voor zorgen dat de afbetalingsovereenkomsten en dergelijke uit het computersysteem verwijderd zouden worden.


De spullen zouden worden verkocht en kassa! En zo kochten de jongelui mobieltjes met abonnementen, laptops en dure TV's op afbetaling, die ze direct aan hun weldoeners overhandigden. De spullen werden inderdaad verkocht; alleen verdween het geld in de zakken van het viertal en kregen de slachtoffers, 'spelers' genoemd, een habbekrats. Als ze weigerachtig waren om de spullen te kopen werden ze bedreigd en volgens de officier van justitie kreeg een jonge vrouw zelfs een pistool of iets wat daarop leek tegen het hoofd gedrukt.

In plaats van geld verdienen bleven de jongelui met ettelijke duizenden euro's aan schulden achter, want dat de vier hun gegevens uit het computersysteem konden halen was natuurlijk een fabeltje. Ook moesten enkele hun pinpas met code inleveren en werd er geld van hun rekening gehaald. Daar waar de hoofdverdachte van de officier een celstraf tegemoet kan zien eiste ze tegen de twee mannen uit Hoorn celstraffen gelijk aan het voorarrest (72 en 85 dagen) en taakstraffen van 200 en 240 uur plus vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Souburger die de slachtoffers 'regelde', hoorde 112 dagen jeugddetentie (gelijk aan het voorarrest) en een voorwaardelijke jeugd-tbs van maximaal twee jaar tegen zich eisen. Daarnaast wil de officier dat ze alle vier een flinke schadevergoeding betalen.

De uitspraak is op 27 juni.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren