Weerbericht:
Veel zon, zaterdag enkele graden warmer
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

VVD Sluis klopt aan bij minister voor geld traumaheli

Toegevoegd: 07-11-2004, 10.34 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
GOES - De fractie van VVD-Gemeentebelangen in de gemeente Sluis klopt bij minister H. Hoogervorst (Volksgezondheid) aan voor een structurele bijdrage voor de exploitatie van de traumahelikopter uit Brugge. De kosten voor de inzet van de traumahelikopter zijn in principe een zaak van de zorgverzekeraars, maar die gaan alleen uit van het transport bij een calamiteit. De kosten voor het instandhouden van de dienst worden niet meegerekend. Denk daarbij aan de huur van de helikopter en de inzet van piloten.

In een brief aan minister Hoogervorst refereert fractievoorzitter F. Maenhout aan de bevindingen van de Commissie Vierhout. Die stelde half oktober dat Zeeland een eigen traumahelikopter kan krijgen voor snel vervoer van patiënten voor wie elke seconde telt. Zo’n traumahelikopter zou moeten komen bij één van de ziekenhuizen met een spoedeisende-hulpvoorziening. Noord- en Midden-Zeeland beschikken nu over de helikopter van het Traumacentrum bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, maar die is slechts beperkt inzetbaar voor Zeeland.

MUG
Bij calamiteiten in Zeeuws-Vlaanderen wordt regelmatig gebruik gemaakt van de diensten van de helikopter van de Mobiele Urgentie Groep (MUG) in Brugge. De commissie Vierhout hamert erop dat samenwerking met het Traumacentrum en de Brugse helidienst aan te bevelen blijft. Logisch, vindt VVD-Gemeentebelangen in de gemeente Sluis. „De overheid trekt jaarlijks 4,53 miljoen euro uit voor de vier traumahelikoptercentra in Nederland. Dit bedrag is niet kostendekkend en dient telkens aangevuld te worden. Met het opzetten van een nieuw helicentrum is een veel groter bedrag gemoeid dan alleen de jaarlijkse exploitatielasten. Er wordt echter één belangrijk detail over het hoofd gezien. De Nederlandse overheid verzuimt een kostendekkende bijdrage te leveren voor de reeds bewezen diensten“, schrijft Maenhout.

Zelfstandig
De MUG Brugge is een vereniging zonder winstoogmerk en dient dus zelfstandig haar financiering te regelen. De provincie West-Vlaanderen en de meeste West-Vlaamse gemeenten betalen jaarlijks meer dan de helft van de kosten.

Ook de gemeenten Terneuzen en Sluis doen een duit in het zakje, samen zo’n 15.500 euro. De Rabobank West-Zeeuws-Vlaanderen sponsort de helikopter voor drie jaar met drie keer 45.000 euro. Maenhout: „Mede gezien conclusie van de commissie Vierhout, is het volgens ons nu de tijd aangebroken om als overheid niet langer in gebreke te blijven.“ Hij verzoekt Hoogervorst met klem de situatie snel te analyseren en de nodige stappen te ondernemen.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750