Zakkenrollers massaal actief in Zeeland

Toegevoegd: 03-07-2012, 16.30 uur

Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Met het aanbreken van het zomerseizoen neemt de drukte in Zeeland toe. Overvolle terrassen, drukte op stranden en in winkelstraten. Kortom: de ideale omstandigheden voor zakkenrollers. 

De afgelopen dagen zijn er door heel Zeeland verschillende mensen door zakkenrollers bestolen. Vandaag kwamen meldingen binnen uit Middelburg, Terneuzen, Vlissingen en Goes.

In een winkel in Middelburg probeerden twee mannen de pincode af te lezen van een bejaarde man. Toen de bejaarde man wilde afrekenen, ging één van de mannen heel dicht achter hem staan en leidde de andere man de caissière af. De man die mogelijk de pincode aflas hield de oude man in de gaten en de achterste rekende wat af. Daarna verdwenen ze uit de winkel. 

In een winkel in Terneuzen is van een mevrouw een portemonnee gerold. Met haar pinpas is 3 maal, zonder resultaat, geprobeerd geld te pinnen.

Op de parkeerplaats bij de AH aan de Gildeweg in Vlissingen is een portemonnee gerold. Tijdens het inladen van de boodschappen werd een vrouw aangesproken door een man die de weg vroeg. Die man liet een wegenkaart zien en legde die kaart op de motorkap van een naastgelegen auto. De behulpzame vrouw liep naar die andere auto toe zodat zij even geen zicht had op haar eigen auto. Thuisgekomen zag zij dat de portemonnee uit haar tas weggenomen was. In de portemonnee zat o.a. haar bankpas. Pas toen kwam zij er achter dat er al 3000 euro gepind was.

In het centrum van Vlissingen is een vrouw beroofd van haar portemonnee. De vrouw had even daarvoor geld gepind. Toen ze enige tijd later in een winkel wilde betalen bemerkte ze dat haar portemonnee gerold was. Of er geld is gepind, is momenteel niet bekend.

In een winkel aan de Marconistraat in Goes is de portemonnee gerold van een bejaarde vrouw. Toen de vrouw bij haar bank kwam was de pas al geblokkeerd, dus naar alle waarschijnlijk is de diefstal niet gelukt.  

Het advies van de politie: 
- Neem niet teveel contant geld mee.
- Let heel goed op in gedrang en ook wanneer iemand tegen u aanloopt. Zakkenrollers werken vaak met meerdere personen samen. Als de één u afleidt, kan een ander toeslaan.
- Bewaar bankpas en pincode nooit bij elkaar, nog beter is de pincode uit het hoofd te leren.
- Maak het afkijken van de pincode onmogelijk, scherm tijdens het intoetsen uw pincode af door bijvoorbeeld uw hand erboven te houden.
- Geef NOOIT uw pinpas uit handen, ook niet in een winkel.
- Neem geen waardevolle goederen mee die u toch niet nodig hebt. Dure juwelen of horloges zijn buitenkansjes voor zakkenrollers.
- Houd altijd uw tas in de gaten en stop er bij voorkeur geen portemonnee in. Draag uw tas vast onder de arm of met de riem schuin over het lichaam. Draag de klep van de tas altijd naar het lichaam toe, de klep naar buiten maakt het erg makkelijk om in de tas te komen.
- Rugzakken zijn een mooi doelwit voor zakkenrollers. Met een scheermesje snijden ze in een fractie van een seconde de achterkant open en waardepapieren of geld bent u kwijt voordat u er erg in hebt.
- Is uw portemonnee, ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gerold, blokkeer dan zo snel mogelijk de bankpas(sen).
- Stop portemonnee, portefeuille of contant geld bij voorkeur in een binnenzak. Liefst een zak die met een rits of knopen dicht kan en die tegen het lichaam aanzit.

Verder adviseert de politie om altijd aangifte te doen. Ook vraagt de politie aan winkeliers om een verdachte situatie te melden. Dit kan via 0900-8844.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (6-7-2012 om 11:00)
Gewoon je portomonee in een buiktasje meenemen en niet in een schoudertas. Dan moeten ze wel erg geraffineerd te werk gaan willen ze dat jatten. En waarom treed de politie weer eens niet op??
Tom (6-7-2012 om 09:14)
Leuk die oostblokers ! en dan krijg je weer dat mag je niet zeggen maar was gisteren op de markt en je hoor dan pools of een andere oosteuropese taal naar dure fietsen kijken .en je heb kijken en kijken .
Francois (5-7-2012 om 01:24)
Ik zeg een doelgroepenteam, zijn we niet waakzaam en dienbaar??? Problemen zijn om aan te pakken....
Francois (4-7-2012 om 01:39)
En besef dat je het vaakst wordt afgelegd bij een pin automaat. Je pint geld en je stopt je portemonnee op een plek waar het rollen vrij eenvoudig is, dan ben je een doelwit voor de zakkenrollers. Dat is de basis voor de doorsnee zakkenroller, "shoulderen" voorkom je door je pincode af te schermen.
Schimpy (3-7-2012 om 19:12)
Winkeliers moeten hun klanten meer privacy geven met pinnen, in supermarkten lopen de echtgenoten van de volgende klant vaak door en gaan achter je staan Van privacy is geen sprake, als je vraagt om wat meer ruimte en dan staan de mensen je gewoon dom aan te kijken of ze begrijpen je z.g.n niet.