Weerbericht:
Veel zon, zaterdag enkele graden warmer
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Politie gaat Vlissingense moskee extra beveiligen

Toegevoegd: 10-11-2004, 15.23 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]
VLISSINGEN - De politie zal de moskee aan de Schuitvaartgracht in Vlissingen intensief gaan bewaken. Dat is woensdagmiddag bekend gemaakt door de Gemeente Vlissingen.

Reden voor de extra bewaking is de onrust die is ontstaan na de moord op filmmaker Theo van Gogh. Van Gogh werd afgelopen woensdag doodgeschoten in Amsterdam. Na de moord werd in de nacht van donderdag op vrijdag brand gesticht in een moskee in de Utrechtse wijk Zuilen.

Vrijdagavond probeerde een man een moskee in IJselstein in brand te steken door middel van molotovcocktails. Een paar uur later probeerden mannen brand te stichten in de An-Nasr moskee te Huizen. Politieagenten konden daar de brandstichters arresteren voordat er echt brand uitbrak. Een nacht later probeerden onbekenden brand te stichten in een moskee in Breda. Die brand was al uit toen de hulpdiensten arriveerden.

Zondagochtend brak brand uit bij een moskee in Rotterdam. In Rotterdam werd ook een moskee beplakt met pamfletten. In Amsterdam werd een kantoor van de Euro- Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling beklad met verf. Later volgde ook een bomexplosie bij een zogenaamde 'zwarte school' in Eindhoven. Bij die aanslag raakte niemand gewond.

Vannacht brak een grote uitslaande brand uit in een Islamitische school in Uden. Ook in Heerenveen brak brand uit: daar woedde brand in de Sefaatmoskee. De laatste brand kon echter op tijd worden geblust. De schade bij de brand in Heerenveen was dan ook niet zo groot, aldus de politie.

In eerste instantie sprak men over incidenten en zei men dat er geen reden was tot extra beveiligen van bijvoorbeeld moskeeën of zogenaamde 'zwarte scholen'. De burgemeesters van de Zeeuwse gemeenten spreken vanmiddag in een veiligheidscollege over de dreiging. Daar zal gekeken worden of er verdere maatregelen nodig zijn om incidenten zoals hierboven genoemd te voorkomen.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750