Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 24 km

Algeheel zwemverbod Ouwerkerk

Toegevoegd: 07-08-2012, 15.30 uur - Update: 07-08-2012, 20.42 uur
Door: Roland de Jong

OUWERKERK - Er komt een algeheel zwemverbod voor de kreek in Ouwerkerk. Ook wordt er geen water meer gespuid naar de Oosterschelde. Dat is zojuist bekend gemaakt.


Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland is uitsluitend in het oostelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek dinoflagellaat aangetroffen. Dinoflagellaat is een algensoort. De inname van het water kan risico's geven voor de gezondheid.

In de kreek werd wateronderzoek gedaan nadat was gemeld dat een hond was overleden na het zwemmen in het water ervan. Hierna werd de aanwezigheid van de algensoort ontdekt. Om mensen te wijzen op het mogelijke gevaar van de slechte waterkwaliteit, plaatste het waterschap vorige week waarschuwingsborden.

Ook werden omliggende recreatiebedrijven geïnformeerd om hun gasten te attenderen om contact door mens en dier met het water te vermijden. Waterschap Scheldestromen liet maandag weten dat in het water van het westelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek de alg niet aangetroffen.

Metingen
Ook werden verdere metingen gedaan. De uitslagen van eerder genomen monsters zijn vandaag bekend geworden. De metingen wijzen uit dat het noodzakelijk is om, uit voorzorg, niet alleen voor het oostelijke deel maar voor de gehele kreek een algeheel zwemverbod af te geven. Zwemmen in de kreek is vanaf heden dus verboden.

Om de algensoort binnen de kreek te houden, is vandaag het spuien van water uit voorzorg vanuit de kreek naar de Oosterschelde tot nader order stopgezet. Er wordt nu nader onderzoek gedaan naar de concentraties van de algen en of op basis hiervan verdere maatregelen genomen moeten worden.

GRIP 3
De Veiligheidsregio Zeeland kondigde vanwege de waterkwaliteit in de kreek eerder vandaag een GRIP 3 rampenscenario af. De situatie werd rond het middaguur opgeschaald. Een GRIP 3 situatie wordt doorgaans afgekongid als er een bedreiging is voor het welzijn van (grote groepen) van de bevolking van één gemeente; in dit geval dus Schouwen-Duiveland.

Blauwalg
Eerder werd gedacht dat er mogelijk het mogelijk ging om blauwalg maar dat bleek niet het geval te zijn. Dagelijks bestuurslid Luc Mangnus van het waterschap gaf eerder deze week aan dat blauwalg vooral voorkomt in warm, zoet, stilstaand water. De Ouwerkerkse Kreek is daar eigenlijk te zout voor.

Bovendien is blauwalg vaak herkenbaar aan bijvoorbeeld groen/blauwe drijflagen in het water en die werden ter plekke niet waargenomen. De Dinoflagellaat heeft deze eigenschappen niet en deze zijn dus ook niet direct zichtbaar.

Over dit onderwerp is een nieuwer artikel verschenen. Klik hier om dit te lezen.

Zie ook:
- GRIP 3 afgekondigd in Zeeland (07-08-2012)

Volg ook de berichtgeving op ons officiële Twitteraccount @hvzeeland.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren