'GRIP vanwege gevaar Oosterschelde'

Toegevoegd: 07-08-2012, 20.23 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Er is pas vandaag grootschalig overleg gevoerd over de aanwezigheid van de gevaarlijke alg in de Ouwerkerkse kreek omdat pas nu duidelijk werd dat er gevaar dreigde voor de Oosterschelde. Dat is vanavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie over de kwestie.

Nadat vorige week duidelijk werd dat een hond was overleden nadat deze in de kreek had gezwommen. Later werd duidelijk dat de hond in aanraking was gekomen met de dinoflagellaat alg. Het duurde vervolgens echter lang voordat duidelijk hoe ernstig de situatie precies was. Volgens Luc Mangnus van het Waterschap Scheldestromen is de situatie ook in de beginfase wel degelijk serieus genomen, maar moest eerst worden vastgesteld in welke mate de alg precies aanwezig was. Hoe gevaarlijk de alg precies is, is nog steeds niet duidelijk.

Gemaal
Wel is inmiddels zeker dat er dusdanig veel algen aanwezig zijn dat de Oosterschelde in gevaar zou kunnen komen. Vlakbij de Ouwerkerkse kreek bevindt zich namelijk een gemaal. Dit gemaal bestaat uit twee buizen. Eén buis blijft in gebruik omdat deze 'schoon' water bevat. De tweede buis bevat 'besmet' water en die is afgesloten om te voorkomen dat het water met de alg de Oosterschelde instroomt. Dat zou namelijk betekenen dat deze hier ook voor gevaarlijke situaties zou kunnen gaan zorgen.

Het gemaal kan volgens Mangnus 24 uur dicht blijven zonder dat er zich veiligheidsrisico's voordoen. Wat er na die 24 uur precies zou kunnen gebeuren is onduidelijk, maar mensen in het gebied hoeven zich volgens Mangnus nog geen zorgen te maken dat ze natte voeten krijgen. Het water moet echter wel worden afgevoerd en in de komende 24 uur wordt daarom ook goed onderzocht welke mogelijkheden er precies zijn om het water indien nodig op een alternatieve manier af te voeren.

Schelpdieren
Voor de visstand zou de alg volgens burgemeester Gerard Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland geen gevaar opleveren. Vissen eten namelijk de bewuste alg niet. Alleen schelpdieren nuttigen de alg en zouden daardoor dus gevaarlijk kunnen zijn om te eten. Daarom wordt ook afgeraden om schelpdieren uit de kreek of het stuk van de Oosterschelde direct bij het Ouwerkerkse gemaal die mensen zelf hebben geraapt te eten. Rabelink benadrukte vanavond dat er geen enkel gevaar is bij het nuttigen van schelpdieren uit de handel omdat die constant aan hoge kwaliteitseisen worden onderworpen.

Gezondheidsklachten
Jan Lassche van de GGD Zeeland heeft aangegeven niet te verwachten dat veel mensen in contact zijn gekomen met de alg. Een exacte schatting is echter niet te maken. Volgens Lassche kunnen mensen met name last krijgen van misselijkheid, braken en diaree en gaan de klachten doorgaans binnen een aantal dagen weg. Mensen die vragen hebben over de situatie of hun gezondheid in verband met de aangetroffen alg kunnen bellen met het speciale informatienummer 0118-421198.

Zie ook:
- Algeheel zwemverbod Ouwerkerk (07-08-2012)
- GRIP 3 afgekondigd in Zeeland (07-08-2012)

Volg ook de berichtgeving op ons officiële Twitteraccount @hvzeeland.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750