Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Alg nog uitsluitend in oostelijk deel

Toegevoegd: 08-08-2012, 16.04 uur
Door: Roland de Jong

OUWERKERK - Het Westelijk deel van de Ouwerkerkse kreek is nog steeds niet besmet met de gevaarlijke alg Dinoflagellaat. Dat betekent dat overtollig water uit die kreek gewoon in de Oosterschelde kan worden gepompt. Wel komen er extra zwemverboden. 
 
Het Waterschap probeert de alg te isoleren. Rijkswaterstaat voert metingen uit. Het water uit het westelijk deel van de Grote Kreek wordt normaal gesproken naar via het oostelijk deel afgevoerd. Dit water is echter niet besmet en kan indien nodig dus rechtstreeks de Oosterschelde in worden gepompt. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland komt er wel een algeheel zwemverbod op alle Ouwerkerkse stranden, maar is dat nodig uit veiligheidsoverwegingen rondom het pompen en niet vanwege de aanwezigheid van de alg.


Het waterschap gaat extra maaien bij de waterlopen om een mogelijke omleidingsroute te creëren voor het water. Ook komen er dammen rond het oostelijk deel van de kreek om de alg te isoleren. Verder komen er tijdelijke pompen om het water op het gewenste peil te houden en vinden er extra controles van de waterkwaliteit plaats.

Rijkswaterstaat neemt watermonsters in de Oosterschelde om te onderzoeken of de alg zich daar ook verspreid. Ook worden mossels en andere schelpdieren onderzocht om vast te stellen of er sprake is van giftigheid.

Volgens een woordvoerder kan het besmette water bij gelijkblijvende weersomstandigheden naar verwachting tot en met zondag geïsoleerd blijven. Voor de periode daarna worden nu scenario's uitgewerkt. Pas vrijdag worden nieuwe onderzoeksresultaten verwacht.

De GGD heeft vandaag laten weten dat gezondheidsklachten vrijwel direct na het binnenkrijgen van het met de alg besmette water moeten optreden. Het is volgens de GGD zeer onwaarschijnlijk dat klachten die na enkele dagen optreden zijn ontstaan door de alg. Inwoners met gezondheidsvragen kunnen nog steeds bellen met 0118-421198. Het nummer is bereikbaar tussen 10.00 en 15.00 uur.
 
Zie ook:
- 'GRIP vanwege gevaar Oosterschelde' (07-08-2012)
- Algeheel zwemverbod Ouwerkerk (07-08-2012)
- GRIP 3 afgekondigd in Zeeland (07-08-2012)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren