Weerbericht:
Enkele buien en eerst vrij veel wind. Morgen perioden met regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Rampenoefening op Westerschelde

Toegevoegd: 04-10-2012, 12.12 uur
Door: Roland de Jong
BORSSELE - Op de Westerschelde wordt vandaag een grote rampenoefening gehouden. Het gaat om een nagebootst incident waarbij sprake is van een botsing tussen twee schepen, een olielekkage en brand aan boord van een schip met gevaarlijke stoffen. Tot overmaat van ramp slaat er ook nog een container met onbekende lading over boord...


Bij een incident op het water zijn veel partijen betrokken. "Het gaat bijvoorbeeld om Zeeland Seaports, KLPD, defensie, provincie Zeeland en bergingsbedrijven. Deze partijen komen elkaar niet dagelijks tegen. Daarom is het belangrijk om regelmatig samen te oefenen. Dit gebeurt op papier, maar ook in de praktijk", zo laat de Veiligheidsregio Zeeland weten.

Een van de oefendoelen vandaag is om te kijken of de communicatie tussen hulpverleners op het water en aan de wal goed verloopt. De resultaten van de oefening dienen als input voor het nieuwe incidentbestrijdingsplan voor alle Deltawateren.

De oefening vindt plaats op de Westerschelde ter hoogte van de kerncentrale in Borssele. Bij de oefening zijn verschillende vaartuigen actief, waaronder coördinatievaartuigen en een oliebestrijdingsvaartuig. De oefening is gestart om 9.00 uur en eindigt naar verwachting rond 14.00 uur. "Omwonenden hoeven zich geen zorgen te maken. Het object dat afgezonken wordt is leeg en ook de olielekkage wordt nagespeeld", aldus een woordvoerder.

Deltawateren
De Veiligheidsregio Zeeland is trekker van het project Deltawateren en werkt daarin nauw samen met Rijkswaterstaat. Binnen dit project wordt de incidentbestrijding op alle Zeeuwse wateren verbeterd in samenwerking met alle waterpartijen. Ook wordt binnen dit project regio- en landgrensoverschrijdende samenwerking gezocht.

"Rampen houden immers niet op aan de grens en juist op het water liggen er grenzen tussen regio’s en landen. Bij een incident moet duidelijk zijn wie waar wanneer over gaat en waarover beslist. Door gezamenlijke opleidingen, trainingen en oefeningen, leren betrokken partijen elkaar beter kennen en verloopt de communicatie beter", aldus de woordvoerder.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
JDR (4-10-2012 om 18:18)
Hopelijk blijkt deze oefening zeer nuttig te zijn geweest.
Cookie-instellingen beheren