Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

OM gaat hogere straffen eisen bij verkrachting

Toegevoegd: 01-12-2012, 14.15 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hogere straffen eisen bij verkrachtingen. Dat schrijft zij op haar website.


Vanaf 1 december is het uitganspunt 36 maanden cel. Allerlei omstandigheden, zoals het gebruik van ernstig geweld, bijzonder kwetsbare slachtoffers, het niet gebruiken van een condoom of bijvoorbeeld besmettingsgevaar zorgen er volgens het OM voor dat de strafeis in de praktijk vrijwel altijd hoger dan 36 maanden zal zijn.

Het OM heeft de nieuwe richtlijn onder andere gebaseerd op jurisprudentie en de mening van burgers. Op verschillende plekken in het land hebben burgers hun mening over het delict verkrachting gegeven. Daaruit bleek dat het uitgangspunt dat op dit moment gebruikt wordt door rechters (landelijk oriëntatiepunt voor straftoemeting) van 24 maanden, te laag werd bevonden.

Daarnaast is er een roep in de samenleving om daders van zware delicten, zoals verkrachting, zwaarder te straffen en tegelijkertijd wordt van de overheid verlangd dat er meer voor de belangen van het slachtoffer wordt opgekomen. Tot slot is er de afgelopen jaren een trend waarneembaar, dat geweldsdelicten steeds zwaarder bestraft worden.

Een verkrachting is volgens het OM een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer, het zelfbeschikkingsrecht wordt flink geweld aan gedaan. Ook betreft het een feit dat doorgaans tot grote verontwaardiging en onrust in de maatschappij leidt. Verder is algemeen bekend dat slachtoffers van dergelijke delicten daarvan nog langdurig nadelige, psychische gevolgen (kunnen) ondervinden.

Het OM wil met deze nieuwe richtlijn een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving dat daders van zware delicten een forse straf tegemoet kunnen zien.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tom (1-12-2012 om 17:06)
Zo zo, het OM wordt eindelijk wakker... Nu de rechters nog!!
Cookie-instellingen beheren